2024 június 20

Bundesbank – a német GDP szerény növekedésére számítanak

A német központi bank (Bundesbank) arra számít, hogy az ország gazdasága enyhén nő negyedéves összevetésben a folyó második negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban erőteljesebben gyengült.

A német statisztikai hivatal (Destatis) előzetes számításai szerint az idei első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor 0,5 százalékos csökkenést jegyeztek föl. A Bundesbank közleménye szerint a folyó második negyedévben várhatóan ismét enyhén bővül a gazdaság. A jegybank szerint a szolgáltató szektor aktivitása valószínűleg tovább erősödik. Amit a háztartások jövedelmének és a fogyasztási kiadások emelkedése támogat, ugyanakkor az építőipar továbbra is gyengélkedik.

A német munkaerőpiac várhatóan erős marad, miközben a bérek továbbra is gyors ütemben emelkednek, ami inflációnövelő kockázat. A Bundesbank enyhe inflációnövekedéssel számol májusra. A Destatis pénteken ismerteti az első negyedévre vonatkozó végleges GDP-adatokat. Július 30-án pedig a második negyedévre vonatkozó előzetes számokat – ismertette a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock