2024 április 25

Kriptopiac – Óriási az iram, történelmet írhatunk 2024-ben?

A Bitcoin kétéves csúcsra emelkedett, és ezzel az idei év legnagyobb kétnapos ralija felé tart, mivel a nagy szereplők rengeteget vásároltak a piacvezető coinból. A kisebb rivális Ethereum 2022 óta először lépte át a 3200 dolláros szintet.

Hatalmas a rally

A Bitcoin két nap alatt több mint 10%-ot emelkedett, amihez hozzájárult a MicroStrategy (MSTR.O) kripto befektető és szoftvercég bejelentése, miszerint a napokban mintegy 3000 bitcoint vásárolt 155 millió dollárért. Az eredeti és piaci érték alapján legnagyobb kriptopénznek az is lendületet adott a közelmúltban, hogy az Egyesült Államokban jóváhagyták a bitcoin-tulajdonú tőzsdén kereskedett alapokat (ETF). Hétfőn több ilyen alap kereskedési volumene is megugrott, és a kriptohoz kötődő cégek is szárnyaltak, ellentétben az idegeskedő szélesebb piacokkal. A Bitcoin nemrég 4,7%-os emelkedést követően, 57 232 dolláron állt. Az ether 3290 dollárig, 2022 április óta a legmagasabb szintre emelkedett és ebben a hónapban 41%-os növekedés felé robog.

Áprilisi őrület: Bitcoin felezés

„Igaz, hogy csak korlátozott mennyiségű készlet van, de az Egyesült Államokban bevezetett spot ETF-ek által kiváltott kereslet úgy tűnik, megállíthatatlan” – mondta Justin d’Anethan, a Keyrock ázsiai partnerségekért felelős vezetője. Az árfolyam-emelkedés katalizátora lehet at idén áprilisban esedékes blokkjutalom-felezés. Ez a négyévente ismétlődő esemény megfelezi az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét, visszafogva ezzel a kínálat növekedését. A bitcoin februárban eddig 32%-ot erősödött, és ezzel 2023 januárja óta a legnagyobb egyhavi nyereség felé tart. A lendület a befektetési közösségen túl is egyre nagyobb – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Érkeznek a spot Ethereum ETF-ek?

A Reddit közösségi médiaplatform közölte, hogy a felesleges készpénztartalékának egy kis részét bitcoinba, etherbe és maticba, a Polygon hálózat natív tokenjébe fektette, bizonyos virtuális javak értékesítésének fizetési formájaként. A piaci szereplők körében egyre nagyobb a várakozás a spot ether ETF-ek lehetséges szabályozói jóváhagyása miatt. Részben ez járult hozzá a coin legutóbbi árfolyam-emelkedéshez. „A spot ethereum ETF kilátásai további fejlesztést jelentenek a kereskedők és befektetők számára a nemrégiben indított számos bitcoin ETF után” – mondta Nick Crawley, a DailyFX vezető stratégája. „Ez a kriptopiac további érését és az ethereum szerepének elismerését jelenti a kriptopénzek jövőjében a pénzügyi rendszeren belül.”

Folytatódik a jó hangulat a piacon

Szakértők és iparági források arra számítanak, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) óvatosan fog eljárni a spot ether ETF-ekre vonatkozó bejelentésekkel kapcsolatban. Megjegyezve, hogy az ügynökség bitcoin ETF-ek jóváhagyása nem biztos, hogy azt jelzi, hogy hajlandó lenne más kriptopiaci szereplőkkel is együttműködni. A kriptotőzsdei részvények ma is nagy ugrást élvezhettek. A Coinbase (COIN.O) kriptotőzsde részvényei 5,8%-kal, míg a Marathon Digital (MARA.O) és a Riot Platforms (RIOT.O) bitcoin-bányász vállalatok 5,7%-kal, illetve 0,7%-kal emelkedtek. A legnagyobb bitcoin ETF, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC.P) 4,4%-kal ugrott meg.

Borítókép forrása: Shutterstock