2024 április 24

Kriptopiaci körkép a BTC ETF-ek megjelenése után

Az azonnali BTC ETF-ek megjelenése határozta meg a kriptopiacot 2024 januárjában. Az új befektetési alapokba összességében 1,4 milliár dollárnyi tőke áramlott ebben a hónapban. Derül ki a Binance Research legfrissebb kriptopiaci jelentéséből. Az elemzés bemutatja a legfontosabb decentralizált tőzsdék, így a tavaly üstökösként feltűnt dYdx Chain, eredményeit is. Rávilágítva azokra a tényezőkre, amelyek a jövőjüket alakítják.

Konszolidáció jellemezte a kriptopiacot januárban: a teljes piaci kapitalizáció elhanyagolható mértékben, 0,4% emelkedett. A hónap legfontosabb fejleménye az azonnali BTC ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alap) elindulása volt. Annak ellenére, hogy a piac óvatos kockázatkerüléssel reagált az új alapok megjelenésére, az adatok a növekedés irányába mutatnak. Hiszen összességében nettó tőkebeáramlás történt, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) befektetési alapnál pedig – amely a világ legnagyobb Bitcoin befektetési alapja – láthatóan csökken az eladott kriptovaluták mennyisége.

Kriptopiaci körkép a BTC ETF-ek megjelenése után

Tetemes tőkét vonzottak be

Az azonnali BTC ETF-ek már az elindulásukat követően tetemes mennyiségű tőkét vonzottak magukhoz. Miközben a kereskedés teljes volumene 28 milliárd dollárt tett ki, összesen 1,4 milliárdnyi tőke áramlott az alapokba – ez volt az eszköz vásárlások és eladások különbözete. Érdemes megjegyezni, hogy annak ellenére történt nettó tőkebeáramlás a 11 induló ETF esetében, hogy a legjelentősebb alap, a Grayscale GBTC több mint 5,6 milliárd dollárt veszített. Ebben szerepet játszhatott, hogy miközben a legtöbb ETF közel nullára csökkentette a díjait, a GBTC továbbra is a befektetett összegek 1,5%-ra tart igényt. 

A screenshot of a graph

Description automatically generated

A dYdx Chain nevű decentralizált tőzsde, tavaly novemberi elindulása óta folyamatosan bővül. Sőt január folyamán két alkalommal is túlszárnyalta az Uniswap v3, a DeFi tér legjelentősebb decentralizált tőzsdéje és automatizált piacmakere, 24 órás kereskedelmi volumenét. Bevezetése óta a dYdX Chain-en több mint 25 milliárd dollár értékben kereskedtek. Ami kimagasló teljesítmény, ugyanakkor érdemes lesz odafigyelni arra, miként alakulnak a számok a tőzsde befektetésösztönzési programjának lezárulása után. A legjelentősebb Solana DEX aggregátor, a Jupiter ugyancsak jól teljesített, hiszen az Uniswap v3 volumenét háromszor tudta felülmúlni januárban. 

A Telegram botok kereskedelmi volumene is emelkedett januárban, és új rekordot állított fel közel 1,7 milliárd dollárral. Ez elsősorban a BONKbothoz kapcsolódó kereskedelmi aktivitásainak volt köszönhető, amely a teljes volumen 51,5%-ért volt felelős januárban. 

A Geth koncentrált használata világított rá az Ethereum végrehajtó kliensek sokféleségére. A Geth ugyanis annak ellenére számít szupertöbbségi kliensnek – olyan kliensnek, amelyet az aktív validátorok több mint kétharmada használ – hogy a piaci részesedése a 84%-os csúcsról 78%-ra csökkent. Ez a domináns szerep sokak szemében azonban kockázati tényezőnek számít, ezért egyre többen használnak egyszerre több klienst. 

Aki szeretne részletesebben tájékozódni a kriptopiac aktuális fejleményeiről, a Binance Research január havi kriptopiaci elemzését teljes terjedelmében letöltheti a Binance honlapjáról.

Borítókép forrása: Shutterstock