2024 július 23

A Paramount egyesül a Skydance-szel

Egyesül a Skydance Media és a Paramount Global amerikai média holding. Tudatta a Paramount közleményében. Az üzlet két szakaszban valósul meg.

Az első szakaszban a RedBird Capital Partners befektetési alap és az Ellison család – a Skydance vezérigazgatója és alapítója, David Ellison és édesapja, az Oracle alapítója, a milliárdos Larry Ellison – 2,4 milliárd dollárt fizet készpénzben a National Amusementsért. A Paramount anyavállalatáért. A második szakaszban további 4,5 milliárd dollárt fizetnek a Paramount szavazati (A osztályú) és szavazati joggal nem rendelkező (B osztályú) részvényeiért. Továbbá 1,5 milliárd dollár elsődleges tőkét biztosítanak. Az összeolvadással létrejövő új cég a New Paramount lesz.

A második szakaszban

A második szakaszban a Paramount szavazati joggal rendelkező részvénytulajdonosok 23 dollár készpénzt vagy 1,5333 új B osztályú részvényt kapnak minden egyes értékpapírért, illetve 15 dollár készpénzt, vagy egy új Paramount B osztályú részvényt a szavazati joggal nem rendelkezők részvényenként. Az egyesülési megállapodást várhatóan a jövő év első felében zárják le. Ezt követően az Ellison család és a RedBird birtokolja a New Paramount A osztályú részvényeinek 100 százalékát és a B osztályú részvényeinek 69 százalékát.

A Paramount, amely az egyik legrégebbi hollywoodi filmstúdió, olyan franchise-ok tulajdonosa, mint a Top Gun és a SpongyaBob Kockanadrág. Továbbá CBS tévécsatornáké (beleértve a sport- és hírcsatornákat), az övé a Comedy Central, az MTV és a Nickelodeon. Illetve streaming szolgáltatásokkal és TV-csatornákkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Argentínában. A Skydance Hollywood egyik vezető független stúdiója. Olyan kasszasikerek fűződnek a nevéhez mint a Top Gun: Maverick és a Jack Reacher: Nincs visszaút.

Képek forrása: Shutterstock