2024 február 28

A globális adóreformok miatt jelentősen változnak a transzferárazás feltételei

A globális adóreformok miatt jelentősen változnak a transzferárazás feltételei. Az érintett vállalatok leginkább a kettős adóztatás és az infláció miatt aggódnak, amelyek hosszú távon befolyásolják a kapcsolt ügyeletek árazását. Derül ki az EY felméréséből, amelyet több mint 40 országban, köztük Magyarországon, nagyvállalati vezető körében végeztek.

A nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott összegzésében ismerteti. A válaszadók túlnyomó többsége (84 százalék) szerint mérsékelt vagy jelentős kockázatot rejt a kettős adóztatás kiterjesztése vállalatukra, ami a globális minimumadó szabályok bevezetésével van összefüggésben. Tízből hét (71 százalék) szakember az inflációt. 51 százalék pedig a magasabb kamatokat jelölte meg mint olyan tényezőt, amelyek befolyásolják cégük transzferárazási gyakorlatát. Ez a nagyfokú bizonytalanság a transzferárazásban számos üzleti döntésre van kihatással, ilyenek például a tőkekihelyezések vagy a kettős adóztatás. Emelte ki Trace Fultz, az EY globális transzferár-képzési vezetője a közlemény szerint.

A transzferárazás a kapcsolt vállalkozásokon belüli ügyletek árazását jelenti. A közlemény emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta kiemelt hangsúlyt fektet a transzferárazás ellenőrzésére. Az EY szakértői szerint ez várhatóan idén sem változik, hiszen új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a nyilvántartás készítésére kötelezett vállalatcsoportokat. A vonatkozó jogszabály ráadásul kiköti azt is, hogy információt kell szolgáltatniuk a kapcsolt tranzakcióikról a társaságiadó-bevallásukban – írták.

A nemzetközi adórendszer reformja a hazai vállalatok életében is drasztikus változásokat hoz – hívja fel a figyelmet Módos András, az EY adópartnere a közleményben. A hazai cégeknek az amerikai-magyar adóegyezmény megszűnésével és a globális minimumadó bevezetésével is számolniuk kell, továbbá a társasági adó és a számviteli szabályok változása szintén számos új feladat ró rájuk.

A globális adóreformok miatt jelentősen változnak a transzferárazás feltételei.

Az EY 2024-es nemzetközi adó- és transzferár-felmérése 2023 szeptembere és októbere között készült. A felmérés során 47 joghatóságban, köztük Magyarországon 19 iparágban 1000 nagyvállalat vezetőjét kérdezték meg különböző nemzetközi adóügyi és transzferárazási témákról.

Borítókép forrása: Shutterstock