2024 április 24

Egy korszak lezárult, íme a Wall Street új királya

Az Nvidia (NVDA.O) chipgyártó váltotta fel a Teslát (TSLA.O) a Wall Street legforgalmasabb részvényeként, tovább növelve jelentőségét, miután az Egyesült Államok harmadik legértékesebb vállalatává vált. Ez további bizonyítékot ad arra, hogy az AI-hoz kapcsolódó befektetések mennyire központi szerepet játszanak a befektetők életében.

2024: Ez lehet az Nvidia valaha volt legjobb éve

Az Nvidia kiemelkedő szerepe a napi részvénykereskedelemben sebezhetőbbé teheti a befektetőket, ha a chipgyártó bevételnövekedése nem felel meg a befektetők magas elvárásainak, és meghiúsítja a Wall Street-i rallyt, amelyet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos eufória táplált. A Santa Clara-i, kaliforniai chipgyártó szerdai negyedéves jelentése a hét egyik leginkább várt eseménye lesz a Wall Streeten. Néhány stratéga szerint bármi, ami nem egy kiemelkedő jelentés, megfordíthatja azt a tőzsdei emelkedést, amely miatt az Nvidia részvényárfolyama 2024-ben 47%-kal emelkedett.

Simán lepipálták a korábbi „uralkodót”

Az elmúlt 30 ülésszakban naponta átlagosan 30 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát az Nvidia részvényei. Ezzel megelőzve Elon Musk EV-gyártóját, amely ugyanebben az időszakban átlagosan 22 milliárd dollárt ért el. A Tesla 2020 óta vezette a napi amerikai részvénykereskedelmet, ahol a forgalom – egy részvény árfolyamának és a kicserélt részvények számának szorzata – többször is meghaladta a 35 milliárd dollárt.

A megállíthatatlan páros

Pénteken az Nvidia és a Super Micro Computer (SMCI.O), egy másik, a mesterséges intelligencia fellendüléséből profitáló vállalat együttes kereskedése a 10 legtöbbet értékesített amerikai részvény, köztük a Tesla, a Meta Platforms (META.O, az Apple (AAPL.O), az Amazon (AMZN.O) és a Microsoft (MSFT.O) összes forgalmának több mint 40%-át tette ki – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Új korszak veszi kezdetét

„Sokan mondják, hogy ez a Wall Street új korszakának hajnala, mint az internet hajnala régen. Most egyértelműen az Nvidia van a pole pozícióban” – mondta Dennis Dick, a kanadai Ontarioban található Triple D Trading kereskedője. Dick azonban arra is figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvények égbe szökő forgalma arra utal, hogy a kisbefektetők és az algoritmikus kereskedők inkább a lendület, mint a fundamentumok – például a jövőbeli bevétel növekedésére vonatkozó várakozások – alapján hajtják feljebb a részvények árfolyamát.

Szinte teljes piacuralom

A Super Micro – amely AI-kapcsolódó szerverkomponenseket értékesít az Nvidiának – értéke 2024-ben több mint háromszorosára, 45 milliárd dollárra nőtt. A vállalat részvényei 20%-kal estek vissza a rekordmagas árról. Az Nvidia a csúcskategóriás AI-chipek piacának mintegy 80%-át uralja, és a múlt héten piaci kapitalizációja külön-külön az Amazon és az Alphabet értékét is túlszárnyalta. Így a Wall Street harmadik legértékesebb vállalatává vált a Microsoft és az Apple mögött. Az Nvidia tőzsdei értéke az egy évvel ezelőtti 540 milliárd dollárról 1,8 billió dollárra ugrott. Eközben a Tesla részvényei 2024-ben eddig 20%-ot zuhantak, mivel az elektromos autók iránti gyenge kereslettel és az erősödő versennyel küszködnek.

Borítókép forrása: Shutterstock