Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

A kínai exportszabályoknak megfelelő chipeket fejleszt az Nvidia

Az amerikai chipgyártó Nvidia (NVDA.O) 2024 második negyedévében megkezdi egy mesterséges intelligencia (AI) chip tömeggyártását, amelyet kifejezetten Kína számára tervezett, hogy megfeleljen az amerikai exportszabályoknak.

A H20 chip a legnagyobb teljesítményű a három, Kínára összpontosító chip közül, amelyeket az Nvidia az októberben bejelentett korlátozásoknak való megfelelés érdekében fejlesztett ki. Az eredeti tervek szerint tavaly novemberben került volna piacra, de a megjelenését elhalasztották. Források szerint a késés oka az volt, hogy a szervergyártóknak problémái voltak a chip integrálásával. Az H20-on kívül a Nvidia még két további chippet tervez, amelyek megfelelnek az új korlátozásoknak – az L20-at és az L2-t.

Az egyik informátor szerint a kezdeti termelési mennyiség korlátozott lesz és az Nvidia elsősorban a nagyobb ügyfelek megrendeléseit fogja teljesíteni. A kínai vállalatok vonakodnak megvásárolni a lebutított H20-at, és hazai alternatívákat tesztelnek, mivel attól tartanak, hogy az Egyesült Államok ismét szigoríthat a korlátozásokon. Tavaly a keresőmotorok piacvezetője, a Baidu (9888.HK) a Huawei Technologies-tól (HWT.UL) rendelt AI-chipeket, hogy az Nvidiától valamivel függetlenítse magát – számolt be a Reuters hírügynökség.

Az Nvidia abban bízik, hogy ezek a chipek segítenek megőrizni a vállalat jelenlétét a világ egyik legnagyobb piacán. Miután a szigorodó amerikai exportkorlátozások miatt nem szállíthat olyan termékeket, mint a fejlett A800 és H800 AI chipek. Az A800 és H800 maguk is alternatívákként kerültek bevezetésre a kínai ügyfelek számára 2022 novemberében. Körülbelül egy hónappal azután, hogy az Egyesült Államok először korlátozta a fejlett mikrochipek és berendezések exportját Kínába. A H20, L20 és L2 chipek az Nvidia legújabb, mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkához szükséges funkcióinak nagy részét tartalmazzák. Viszont a számítási teljesítményt az új szabályoknak való megfelelés érdekében csökkentették.

Borítókép: Shutterstock