Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Rekordokat dönt, majd hanyatlik a chip-szektor – Mi folyik itt?

Az amerikai chip-részvények tovább folytatták veszteséges sorozatukat. A Wall Street fő félvezető mutatója a 2023-as rekordmagasságokról zuhant le. Ez az év volt a legerősebb 2009 óta, amikor a szektor a pénzügyi válság után visszapattant.

Az Advanced Micro Devices (AMD.O), a Qualcomm (QCOM.O) és a Broadcom (AVGO.O) részvényeinek több mint 2%-os esése leginkább a PHLX félvezető indexet (.SOX) terhelte, amely 2,1%-kal csökkent. A chiptőzsdei index mostanra közel 7%-ot zuhant azóta, hogy december 27-én rekordmagas záróértéket ért el. A félvezető részvények e heti esése követte a Wall Street széles körű csökkenését. Mivel a befektetők a Federal Reserve szerdai kamatlábakra vonatkozó híreit várják. Az MI iránti optimizmus és a Fed idei kamatcsökkentési várakozásai által táplálva a PHLX 65%-kal emelkedett 2023-ban, ez a legjobb teljesítménye 2009 óta. Ez óriási különbség a Nasdaq (.IXIC) 43%-os és az S&P 500 (.SPX) 24%-os éves nyereségéhez képest. A chip-részvények abból is profitáltak, hogy a globális kereslet tavalyi hanyatlása – amely a memóriachip-gyártók termelésének csökkentését eredményezte – nagyrészt elérte a mélypontot.

A piacvezető Nvidia (NVDA.O) tőzsdei értéke 2023-ra több mint háromszorosára, 1,2 milliárd dollárra emelkedett. Ezzel a Wall Street ötödik legértékesebb vállalatává vált. Viszont még ők sem tudták elkerülni a nagy visszaesést, mivel szerdán közel 1%-ot csökkentek a részvényeik. Vivek Arya, a BofA Global Research elemzője a felhőalapú számítástechnika és az autók iránti kitettséget ajánlotta olyan részvényeken keresztül, mint az Nvidia, a Marvell Technology (MRVL.O), az NXP Semiconductors (NXPI.O) és az ON Semiconductor(ON.O). Joe Quatrochi, a Wells Fargo elemzője azt mondta, hogy 2024-ben visszafogott fellendülést vár a chipgyártóktól. A KLA-t és az Applied Materials-t (AMAT.O) jelölte meg, mint az iparág legjobb választásait – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Borítókép: Shutterstock