2024 február 29

Technológiai robbanás – Rohamosan növekszik a chipek iránti kereslet

Az Advanced Micro Devices (AMD) félvezetőáramkör-gyártó konszern az adatközponti felhasználásra készült processzorok új generációjának bemutatása alkalmából jelentős mértékben megemelte a kifejezetten a mesterséges intelligencia alkalmazások futtatására szabott mikrochipek iránti globális keresletre vonatkozó becslését.

Az AMD becslése szerint az adatközpontok az idén mintegy 45 milliárd dolláros keresletet támasztanak a mesterséges intelligencia (MI) futtatására alkalmas processzorok iránt, szemben a még júniusban tett 30 milliárd dolláros előrejelzéssel. Az MI-chipek globális piaci forgalma 2027-re pedig már elérheti a 400 milliárd dollárt is az AMD szerint. Az Advanced Micro Devices két új MI adatközpont-chipet mutatott be az MI300 termékcsaládból. Az egyik a szöveg, kép és egyéb média önálló létrehozására alkalmas, úgynevezett „generatív MI” öntanuló alkalmazásokra összpontosít. A másik pedig a szuperszámítógépek speciális feladataira van hangolva. A processzor generatív MI-re szánt változata, az MI300X a legkorszerűbb, nagy adatátviteli sebességű memóriával van ellátva – közölte a távirati iroda.

A Google és a Microsoft által készített speciális processzorokat is beszámítva az Nvidia az MI-chipek piacának nagyjából 80 százalékát uralja. Az Nvidia az idén eddig 29,12 milliárd dolláros bevételre tett szert adatközponti adatközponti chipekkel. Az AMD szerdán bemutatott MI300-as termékcsaládja az Nvidia zászlóshajó MI-processzorainak támaszt konkurenciát. Lisa Su vezérigazgató elmondta, hogy az AMD az elkövetkező évre 2 milliárd dollárt „jóval meghaladó” szállítási kapacitással rendelkezik az új MI-chipekből és ennek a felvevőpiaca is bőven biztosítva van az ügyfeleik körében. Az AMD az új chipcsaláddal együtt bemutatta a mesterséges intelligencia futtatásához szükséges szoftver új verzióját is.

Borítókép: Shutterstock