2024 február 21

AMD – Bődületes lehetőségek rejlenek az AI-chipek terén

Az AMD (AMD.O) becslése szerint idén 45 milliárd dolláros piac állt rendelkezésre adatközponti mesterséges intelligencia processzorai számára, miután piacra dobták az AI chipek új generációját.

A összpiaci előrejelzés az AMD júniusi 30 milliárd dolláros becsléséhez képest emelkedett. Az Advanced Micro Devices bemutatott két új AI adatközponti chipet az MI300 termékcsaládjából: az egyik a generatív AI-alkalmazásokra koncentrál, a másik pedig a szuperszámítógépekre. A generatív mesterséges intelligencia processzorának verziója, az MI300X fejlett, nagy sávszélességű memóriát tartalmaz, amely javítja a teljesítményt. A következő évre az AMD „jelentős” AI chip-készlettel rendelkezik. „Jóval meghaladja” a 2 milliárd dollárt – mondta Lisa Su vezérigazgató egy sajtótájékoztatón. „Tehát van egy – nevezzük úgy, hogy fenntartott – nagy mennyiségű készletünk, és egy csomó ügyfelünk is, szintén jóval a 2 milliárd dollár felett” – mondta Su.

Ahogy az AMD piacra dobta az új processzorokat, a cégvezetők felvázolták, milyen gyorsan nőtt az AI chipek iránti kereslet. A vállalat azt várja, hogy az adatközponti mesterséges intelligencia chipek piaca 2027-re nagyjából 400 milliárd dollárra nő. Az Nvidia az AI-chipek piacának nagyjából 80%-át foglalja el, ha az olyan vállalatok által épített egyedi processzorokat is beleszámítjuk, mint az Alphabet és a Microsoft. Az Nvidia nem részletezi AI-bevételeit, de jelentős részét a vállalat adatközponti szegmensében ragadja meg. Idén eddig 29,12 milliárd dolláros adatközponti bevételről számolt be a vállalat. Az AMD szerdán bemutatott MI300-as szériája az Nvidia csúcs AI processzorainak konkurenciájaként van pozícionálva. Az AMD bemutatta a chipek mesterséges intelligenciához való bevetéséhez szükséges szoftver új verzióját is – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Shutterstock