2023 december 03

Szépen nőtt a Microsoft bevétele és nyeresége

Az elemzők által vártnál magasabb negyedéves bevételről és nyereségről számolt be az amerikai Microsoft technológiai vállalat a New York-i tőzsde  kereskedésének zárása után.

A társaság adózott eredménye 22,29 milliárd dollárra, részvényenként 2,99 dollárra nőtt. A szeptember végén zárt első pénzügyi negyedévében, szemben az előző év azonos időszakában elért 17,56 milliárd dollárral, részvényenként 2,35 dollárral. A bevétel csaknem 13 százalékkal, 56,52 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 50,12 milliárd dollárról. Az árfolyamváltozások figyelembevétele nélkül a mutató 12 százalékkal javult. Szakértői várakozások átlagában kisebb, 2,65 dolláros részvényarányos nyereség és szerényebb, 54,50 milliárd dolláros bevétel szerepelt. A vártnál kedvezőbb eredményekhez döntően a működési költségek lassabb ütemű növekedése járult hozzá.

A Microsoft Azure felhőalapú számítási platformnak otthont adó Intelligent Cloud divíziójának bevétele 19 százalékkal, 24,3 milliárd dollárra nőtt. Míg az elsősorban az Office alkalmazáscsomagot fejlesztő Productivity and Business Processes ágazat bevétele 13 százalékkal, 18,6 milliárd dollárra emelkedett. A More Personal Computing (amely a Windows operációs rendszert, az Xbox játékkonzolokat és a Surface eszközöket tartalmazza) bevétele éves összevetésben 3 százalékkal, 13,7 milliárd dollárra emelkedett. Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője a jelentés közzététele után úgy nyilatkozott, hogy a második pénzügyi negyedévben éves szinten nagyjából 15 százalékos növekedést, 60,4-61,4 milliárd dollár bevételt várnak.

Elemzők előzetesen 60,9 milliárd dolláros adatra számítottak. A befektetők pozitívan reagáltak a negyedéves eredményekre. A vállalat részvénye szerdán 12 óra körül mintegy 3,7 százalékos pluszban állt a nyitás előtti kereskedésben a New York-i tőzsdén.