2024 május 29

Alphabet vs Microsoft – Ki nyeri az AI versenyt?

A hatalmas AI hype közepette két tech óriás nyíltan száll szembe egymással. A versenyt a Microsoft kezdte, de a kiváló rajt nem biztos, hogy elég lesz a Google legyőzéséhez.

 „the race starts today”

A Microsoft egy komoly befektetéssel kezdte meg a mesterséges intelligenciák közötti futamot. 10 milliárd dollárral szállt be az OpenAI startup-ba. A költekezés után pedig egyből elkezdte integrálni a különböző programjaiba, a ChatGPT-t. Amennyiben valaki Bing keresőt használ, az már tapasztalhatta, hogy komoly várólista indult, a társalgó robotot használó kereső kipróbálására.

A Bingbe való integráció azért is érdekes, mert az Alphabet fő bevételi forrása a Google Search. A Bing a piac mindössze 3 százalékát birtokolja, míg a Google 93-at. Így egyből érthető, miért küzd ennyire a Microsoft, hiszen egy kis szelet is borzalmasan sokat tud jelenteni a cégnek.

A befektetést követően a Microsoft részvényei 5 százalékot emelkedtek. A cég CEO-ja, Satya Nadella pedig így fogalmazott: „the race starts today”.

Nem hagyja annyiban a Google

A Google persze nem hagyja magát. A világ egyik legjövedelmezőbb bizniszét igenis kézzel lábbal fogja védelmezni, amire egészen sok esélye lehet.

Létezik ugyanis egy DeepMind nevű cég. Ezt az Alphabet 10 évvel ezelőtt vásárolta fel. A cég mesterséges intelligenciákat fejleszt, nem is keveset. Az élet számos területére, úgy, mint szórakoztatás, ipar, orvostudomány vagy oktatás, fejlesztettek már AI-t. Ez azt is jelenti, hogy az Alphabet, akinek borzalmasan sok pénze és erőforrása van egy új robot fejlesztésére, már közel 10 éve foglalkozik is vele. Így nem csoda, hogy nagyok az elvárások a tech óriás saját robotjával kapcsolatban. Érdekes nevével már több embert sikerült megfognia, hiszen Bard-nak fogják nevezni.

Rengeteg pénzről van szó

A tét nem kicsi. Ha csak a keresési programok bevételéről beszélünk, akkor a Google utolsó negyedéves jelentése támponttal szolgálhat. Az alapján 42 milliárd dolláros bevételt termelt a cég, mindössze 3 hónap alatt. Emellett persze jöhetne az a plusz összeg, melyet egy ilyen AI hozhat a piacon.

A mesterséges intelligencia pár év alatt megtöbbszörözte az értékét. Míg 2019-ben körülbelül 37 milliárd dollárt költöttek évente a fejlesztésére, úgy 2023-ban ez az összeg 97-re rúg. A növekedés üteme pedig évi 30%-ra tehető.

Forrás: fool.com

Címlapkép forrása: shutterstuck