2024 május 23

Az Alphabet bemutatja a várva várt „Gemini” AI-modellt

Az Alphabet (GOOGL.O) bemutatta legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljét, egy olyan technológiát, amely képes videó, hang és szöveg feldolgozására.

A Gemini névre hallgató, a Google tulajdonosa által nagy várakozással várt mesterséges intelligenciamodell kifinomultabb érvelésre és az információk árnyaltabb megértésére képes, mint a Google korábbi technológiája – közölte a vállalat. „A modelleknek ez az új korszaka az egyik legnagyobb tudományos és mérnöki erőfeszítést jelenti, amelyet vállalatként eddig tettünk” – írta Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója egy blogbejegyzésben. Az OpenAI ChatGPT-jének nagyjából egy évvel ezelőtti elindítása óta a Google versenyfutást folytat, hogy olyan mesterséges intelligencia-szoftvert állítson elő, amely felveszi a versenyt a Microsoft (MSFT.O) által támogatott vállalattal – szögezi a Reuters hírügynökség.

Három változatban lesz elérhető

A Google az új Gemini modell technológiájának egy részét hozzáadta a Bard nevű AI-asszisztenséhez, és közölte, hogy a Gemini legfejlettebb változatát a Bardon keresztül tervezi kiadni a jövő év elején. Az Alphabet bejelentette, hogy a Gemini három változatát készíti el, amelyek mindegyike más-más feldolgozási teljesítményt használ. A legerősebb változatot adatközpontokban való futtatásra tervezték, a legkisebb pedig mobileszközökön fog hatékony munkát végezni – közölte a vállalat.

A Gemini a Google DeepMind AI egységének eddigi legnagyobb AI projektje. Azonban „jelentősen” olcsóbb a felhasználóknak szolgáltatni, mint a cég korábbi, nagyobb modelljeit, mondta a DeepMind alelnöke, Eli Collins. „Tehát nem csak jobb, hanem sokkal hatékonyabb is” – tette hozzá. A legújabb modell betanítása továbbra is jelentős számítási teljesítményt igényel, de a Google folyamatosan fejleszti a modellt.

Érkeznek az új chipek

Az Alphabet emellett bejelentette egyedi gyártású AI chipjei vagy tenzor feldolgozó egységei (TPU) új generációját. A Cloud TPU v5p-t nagyméretű AI-modellek betanítására tervezték, és 8960 chipből álló podokba van összefűzve. Az új processzorainak legfrissebb verziója a korábbi generációkhoz képest közel háromszor gyorsabban képes nagy nyelvi modellek betanítására. Az új chipek szerdától állnak a fejlesztők rendelkezésére – közölte a vállalat.

Borítókép: Shutterstock