2024 május 27

Egyre nő a káosz az OpenAI-nál

Az OpenAI több száz alkalmazottja követeli, hogy a vállalat iazgatósági tagjai mondjanak le, vagy mindegyikőjük áttársul Sam Altman mellé a Microsofthoz.

„Az Önök tettei nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy képtelenek az OpenAI felügyeletére” – áll az alkalmazottak által írt levélben. Az OpenAI ötszázöt alkalmazottja írta alá a levelet, ami a társaság létszámának túlnyomó többségét képviseli. A levél szerint a Microsoft „biztosítani fogja” az alkalmazottak számára, hogy munkát kapjanak az új leányvállalatnál, ha csatlakozni szeretnének. A levelet aláírók között állítólag a társaság néhány magas rangú vezetője is szerepel. A paktum első két aláírója Mira Murati korábbi ideiglenes vezérigazgató és Brad Lightcap, az OpenAI COO-ja. Ilya Sutskever, a vállalat egyik társalapítója állítólag aláírta a levelet, majd másnap reggel azt írta az X közösségi médiaplatformon, hogy „nagyon megbántam, hogy részt vettem a testület akcióiban”.

Az cég több alkalmazottja kinyilvánította a sztrájk támogatását közösségi médián keresztül. „Az OpenAI semmit nem ér az emberei nélkül” – állt a közleményekben. Altmant pénteken az OpenAI igazgatótanácsa – köztük Sutskever – bocsátotta el, a kommunikációjával kapcsolatos, nem részletezett problémákra hivatkozva. Ez felháborodást keltett az alkalmazottak és a befektetők között – számolt be a CNBC hírügynökség. Az igazgatótanács ezután megpróbált tárgyalni Altman visszahelyezéséről, de ezek a tárgyalások sikertelenek voltak. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója vasárnap bejelentette, hogy Altman és társa, az OpenAI társalapítója, Greg Brockman csatlakozik a vállalathoz egy új, nagyrészt független projektet elindítva.