2024 május 20

Bődületes döntés – Sam Altmant elbocsátották az OpenAI-tól

A ChatGPT közismert arról, hogy élethű képeket generál a semmiből, de ha a szoftverhez akarunk egy arcot tulajdonítani, akkor mindenkinek Sam Altmané jut eszébe.

A meglepő döntés

Az OpenAI társalapítója, amely alig egy évvel ezelőtt a ChatGPT bemutatásával óriási sikert aratott, egy olyan technológia varázslójaként mutatkozott be a színfalak mögött, amely sokak szerint egész iparágakat, sőt magát az emberiséget is felforgathatja. Pénteken azonban Altman a padlóra került, miután az OpenAI igazgatótanácsa egy meglepő döntéssel megfosztotta őt vezérigazgatói címétől és igazgatói tisztségétől. Egyszerűen kirúgták. A jelenleg mintegy 80 milliárd dollárt érő vállalat igazgatótanácsa arra hivatkozott, hogy nem volt „következetesen őszinte kommunikációja terén”. További részletek arról, hogy végül mi vezetett Altman leváltásához, még nem derültek ki. A cég megnyugtatta a munkatársakat, hogy nélküle is jól meglesznek, de a Szilícium-völgy szupersztárja, aki egykor a legismertebb startupot, az YC-t vezette, nagy űrt hagy majd maga után.

Altman tekintélye

A 38 éves Altman az OpenAI-nál töltött idő utolsó pillanatáig kitartóan dolgozott. San Franciscó-i AI-konferencián a résztvevők között elvegyülve láthattuk, másnap pedig a San Franciscóban zajló APEC-csúcstalálkozón beszélt a Meta egyik vezetőjével, miközben az igazgatótanács a jövőjéről tanácskozott. Az AI-rivális Elon Musk X-en közzétett bejegyzésében az OpenAI-ról így nyilatkozott: „”Szerettem ilyen tehetséges emberekkel együtt dolgozni.” Altman nevéhez fűződik az is, hogy szinte egymaga meggyőzte a Microsoft vezérigazgatóját, Satya Nadellát, hogy 10 milliárd dollárt áldozzon a vállalatra. Vezette a vállalat idei pályázati ügyleteit, ami közel háromszoros értékbeli ugrást eredményezett, 29 milliárd dollárról több mint 80 milliárd dollárra. Kisugárzása segített a mesterséges intelligencia mérnöki tehetségek vonzásában is a világ talán legversenyképesebb piacán. Sikeresen toborzott a Google-től, a Microsofttól és más, biztosabb fizetési csomagokkal rendelkező, már befutott technológiai óriásoktól. Azt ígérte, bevonja őket egy világmegváltó technológia kifejlesztésébe – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Forrás: reuters.com, Fotó: Pakistan Today