Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Visszatért a „mumus” – Sam Altman újult erőkkel készen áll elfoglalni vezérigazgatói posztját

Sam Altman CEO-ként térhet vissza az OpenAI-hoz. Ezentúl hatalmát sokkal kevesebb mértékben fogják korlátozni, mivel a vállalat egy olyan technológia bevezetésén dolgozik, amely felforgathat egyes iparágakat.

Az OpenAI alig néhány nappal a leváltása után visszahívta Altmant, és egy teljesen lecserélt igazgatótanácsot is felállít, ami szigorúbb felügyeletet végezhet az AI-boom középpontjában álló startup felett, de a befektetők, köztük a Microsoft (MSFT.O) erős támogatása nagyobb mozgásteret adhat Altmannak a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalához. „Sam Altman visszatérése véget vethet a felszíni zavargásoknak, de továbbra is fennállhatnak a mélyreható irányítási problémák” – mondta Mak Yuen Teen, a National University of Singapore Business School befektetővédelmi központjának igazgatója. „Altman borzasztóan erősnek tűnik, és nem tudni, hogy bármelyik igazgatótanács képes lenne-e felügyelni őt. Az a veszély áll fenn, hogy az igazgatótanács csupán gumibélyegzővé válik” – mondta.

Erőre kapott Altman

A testület a múlt héten kevés magyarázattal menesztette Altmant, majd kétszer is ideiglenes vezérigazgató kinevezésével próbálta enyhíteni a keletkezett problémákat. A Microsoft által gyakorolt nyomás és a több mint 700 OpenAI-alkalmazott sztrájkja azonban oda vezetett, hogy Sam Altmant a szerdai nappal visszahelyezték vezérigazgatói posztjára. „Altman az elmúlt napokban új erőre kapott” – mondta Beatriz Valle, a Globaldata elemzője. Ennek azonban nagy ára lehet, mondta, hozzátéve, hogy „túl sok hatalma van most”.

Új arcok az igazgatósági tanács élén

Az OpenAI új igazgatótanácsa több tapasztalattal büszkélkedhet és szoros kapcsolatokat ápol mind az Egyesült Államok kormányával és a Wall Streeten – véli a CNBC hírügynökség. Az igazgatótanács elnöke Bret Taylor, a Salesforce korábbi társ-vezérigazgatója, aki szintén kulcsszerepet játszott Elon Musk 44 milliárd dolláros Twitter-vásárlásának kikényszerítésében. A többi tag között van Larry Summers. volt amerikai pénzügyminiszter, a Harvard egyetemi tanára és a demokrata elnökök gazdasági tanácsadója. „Az, hogy Summers és Taylor csatlakozik az OpenAI-hoz, egészen rendkívüli, és drámai fordulatot jelent a vállalat sorsában”- mondta Valle. Summers, aki Jack Dorsey fintech cégének, a Block-nak (SQ.N) is tagja, az elmúlt hónapokban hangot adott az AI okozta lehetséges munkanélküliségi zavargásoknak. „A ChatGPT a kognitív osztályt veszi célba. Helyettesíteni fogja az orvosok tevékenységét” – fejezte ki aggodalmait az X-en megjelent bejegyzésben.