Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Retteghetünk? – Észak-Korea kilőtte kémműholdját

Szakértők szerte a világon azt próbálják megállapítani, hogy Észak-Korea első kémműholdja valóban működőképes-e a felbocsátását követően.

Dél-Korea állítása szerint a fellövéshez orosz segély is hozzájárult. Úgy tűnik, Észak-Korea megfejtette azokat a technikai problémákat, amelyek miatt a Chollima-1 rakétájával tett kísérlete a tengerben végződött – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Milyen képességekkel rendelkezik a műhold?

Jonathan McDowell, a Harvard–Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza és asztrofizikusa elmondta, hogy az Egyesült Államok adatai két új objektumot fedeztek fel abban az orbitális síkban, ami összhangban van a Phenjan által történő rakétakilövéssel. Az azonban továbbra is megerősítetlen, hogy a Malligyong-1 felderítő műhold működik-e, és hogy Észak kapott-e külső segítséget a kilövéséhez. Elemzők szerint eltarthat egy ideig, amíg kiderül, hogy a műhold működőképes pályán van-e, küld-e jeleket, és milyen képességekkel rendelkezik. „A kilövés sikerének értékeléséhez nemcsak annak megállapítása kulcsfontosságú, hogy a lövedék pályára állt-e, hanem annak biztosítása is, hogy képes-e felderítést végezni erről a pályáról” – mondta Hong Min, a Korea Institute for National Unification vezető munkatársa. „Ez magában foglalja annak ellenőrzését, hogy képes-e optikai kamerákkal képeket készíteni és azokat megfelelően továbbítani a műholdközpontba”.

Hogyan lehetne használni a kémműholdat?

Észak-Korea nem mutatott képeket a műholdról, de az állami média által közzétett fényképeken, amelyeket Kim Dzsong Un vezető idei gyárlátogatása közben készítettek, kis, napenergiával működő műholdak voltak láthatók, amelyek valószínűleg hasonlóak a kedden felbocsátott műholdhoz – mondta Vann Van Diepen, az amerikai kormány egykori fegyverszakértője, aki a washingtoni Stimson Központ munkatársa. „Valószínű, hogy ez egy viszonylag kicsi, optikai műhold, amely alacsony felbontású képeket tud csak készíteni” – mondta. „De még ez is jobb, mintha nem lenne műholdjuk”. Egy ilyen méretű szatellit nem valószínű, hogy részletes felderítési adatokat szolgáltatna Észak-Koreának például a dél-koreai fegyverrendszerekről. Azonban hasznos lenne olyan dolgok azonosítására, mint például a nagy létszámú fegyveres csapatmozgások – tette hozzá Van Diepen. Egy nagyobb képességű műhold felbocsátásához Észak-Koreának nagyobb rakétát kell kifejlesztenie, amit a közeljövőben meg is fognak tenni – tette hozzá.

Fotó: shutterstock.com