2024 február 21

Nokia – Hároméves mélypont, diadalmaskodhat az Ericsson

A finn Nokia részvényei hároméves mélypontra zuhantak, miután a távközlési vállalat elvesztett egy az AT&T-vel kötött nagyszabású megállapodást.

A Helsinkiben jegyzett Nokia részvényei 7 százalékkal estek a hír hatására. Az AT&T a svéd rivális Ericssonnal fog együttműködni, amely a texasi Lewisville-ben lévő gyárában fogja gyártani az 5G berendezéseket a projekthez. A stockholmi tőzsdén jegyzett Ericsson részvényei 7,4%-kal emelkedtek. Az AT&T közel 14 milliárd dollárt költhet az Ericssonnal kötött ötéves szerződés során – közölték a vállalatok hétfőn. A partnerség egy nyílt rádió-hozzáférési hálózat (Open RAN) kiépítésére szól az Egyesült Államokban. Az AT&T a technológiát 2026 végére vezeték nélküli hálózati forgalmának 70 százalékára használ majd. A döntés jelentős csapást mér a Nokiára az AT&T beszállítói piaci részesedésének elvesztésével. Ezentúl az AT&T több helyen is keresni fogja a meglévő berendezések cseréjét – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója „kiábrándítónak” nevezte a hírt, de elmondta, hogy a vállalat továbbra is „teljes mértékben elkötelezett” az Open RAN mellett. Továbbá dolgoznak az üzletág diverzifikálásán és a nyereségesség javításán. A cég már így is nehéz pénzügyi helyzetbe került, miután a harmadik negyedévi eredményei visszaestek, mivel az ügyfelek csökkentették a kiadásaikat. A következő két-három évben várhatóan csökkenni fognak az AT&T mobilhálózatokkal foglalkozó üzletágának bevételei, amelyek az eddigi évben a nettó árbevétel 5-8%-át tették ki.

A nyílt RAN- vagy ORAN-hálózatok a távközlési cégek számára költség- és energiamegtakarítást jelentő váltást jelentenek. Több beszállító felhőalapú szoftverét használják a nagyvállalat által szállított, egymással nem együttműködő, szabadalmaztatott berendezések helyett. A lépés némi ellenállásba ütközött a szállítók részéről az üzleti lehetőségek elvesztése okozta aggodalmak miatt. „Ezzel az együttműködéssel megnyitjuk a rádió-hozzáférési hálózatokat, ösztönözzük az innovációt, serkentjük a versengést, és több amerikait kapcsolunk össze az 5G-vel” – mondta Chris Sambar, az AT&T hálózati ügyvezető alelnöke.