2024 február 21

Óriási létszámcsökkentést hajt végre a Spotify

A Spotify (SPOT.N) közölte, hogy költségeik csökkentése érdekében elbocsát mintegy 1500 alkalmazottat.

Számos cég csökkenti személyzetét

Ez a vállalat munkaerejének 17%-át teszi ki, miután januárban 600, júniusban pedig további 200 alkalmazottat bocsátott el. A Spotify Egyesült Államokban jegyzett részvényei mintegy 11%-kal emelkedtek, és a korai kereskedésben a 200,46 dolláros kétéves csúcsuk közelére ugrottak. A technológiai vállalatok év eleji létszámleépítései után néhányan ismét megkezdték a személyzet csökkentését. A bejelentések az Amazontól a Microsoft tulajdonában lévő LinkedInig terjednek. A Spotify vezérigazgatója, Daniel Ek a dolgozóknak írt levelében azt mondta, hogy a vállalat 2020-ban és 2021-ben az alacsonyabb tőkeköltségek miatt több embert vesz fel, és bár a termelékenységük nőtt, annak nagy része a több erőforrásnak köszönhető.

Egyre elterjedtebbek a podcast-szolgáltatások

A Spotify-nak a negyedik negyedévben mintegy 130-145 millió eurós költsége keletkezik az elbocsátások miatt. – közölte a cég. Hozzátették: A költségek pénzügyi összetevőjének nagy részét a 2024-es első és második pénzügyi negyedévekben könyvelik el. A cég elmondta, hogy a negyedik negyedévre 93 millió euró és 108 millió euró közötti működési veszteséget vár, szemben a korábbi, 37 millió eurós működési nyereségre vonatkozó előrejelzéssel. A Spotify több mint egymilliárd dollárt fektetett be podcast-üzletágának kiépítésébe. Olyan hírességeket szerződtetett, mint Kim Kardashian, Harry herceg és Meghan Markle. A világ legtöbb országában bővítette piaci jelenlétét, hogy 2030-ra elérje az egymilliárd felhasználót – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

A harmadik negyedévben a társaság óriási nyereségesre tett szert, amihez hozzájárult a streaming-szolgáltatások áremelése és az előfizetők számának növekedése. A vállalat előrejelzése szerint a havi hallgatók száma az ünnepi negyedévben elérheti a 601 milliót. „A legtöbb mérőszám alapján termelékenyebbek voltunk, de kevésbé hatékonyak. Mindkettőre szükségünk van” – mondta Ek. A vállalat december 4-én kezdte meg az érintett alkalmazottak tájékoztatását. A dolgozók körülbelül öt havi végkielégítést, szabadságpénzt és egészségügyi ellátást kapnak. „Vitatkoztunk arról, hogy 2024 és 2025 folyamán kisebb leépítéseket hajtunk végre” – mondta Ek. „Mégis, figyelembe véve a pénzügyi célkitűzéseink és a jelenlegi működési költségeink közötti szakadékot, úgy döntöttem, hogy egy jelentős, a költségeinket jobbra fordító intézkedés hajtunk végre.”