2024 február 29

Perplexity AI – Rohamos növekedés, ez lehet a Google jövőbeli konkurenciája?


A Perplexity AI nevű startup 73,6 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől, köztük az Nvidia (NVDA.O) és az Amazon (AMZN.O) alapítójától, Jeff Bezostól. Ez egy újabb példája arra, hogy a befektetők olyan AI startupokra vadásznak, amelyek kihívást jelentenek a meglévő vállalatok számára.

520 millió dolláros cégérték

A finanszírozási folyamatot az IVP kockázati tőkebefektető cég vezette, és a vállalat szerint a Perplexity értéke körülbelül 520 millió dollárra ugrott. Az NEA, az NVIDIA, a Databricks és a Bessemer Venture Partners szintén részt vett a finanszírozásban. A Perplexity keresőeszközei lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy azonnali válaszokat kapjanak a kérdésekre forrásokkal és hivatkozásokkal együtt. A cég szolgáltatásai különböző nagy nyelvi modelleken (LLMs) alapul, az OpenAI-tól kezdve a Meta nyílt forráskódú modelljéig, a Llamáig. A San Franciscó-i székhelyű Perplexity AI tavaly márciusban 25,6 millió dollárt gyűjtött egy, az NEA által vezetett finanszírozási körben. Azt mondták, hogy 2023-ban több mint 500 millió lekérdezést szolgáltak ki, miközben kevés pénz költöttek marketingre.

Létszámbővítés

A cég azt tervezi, hogy a finanszírozást a termékeik fejlesztésére és a munkaerő felvételére használja fel. Jelenleg 38 alkalmazottal dolgoznak és a tervek szerint az év végére körülbelül 60 főre növelik a létszámot. A cég weboldala decemberben 45 millió látogatást regisztrált. Ez jelentős növekedés a 2022 decemberében elérhetővé vált szolgáltatás 2,2 millió látogatójához képest. Annak ellenére, hogy gyorsan növekszik, a cég – amely még nem nyereséges és évente egyjegyű milliós bevételt termel – egy merész vállalkozás az online keresési motorokat használó piacon, ahol a Google (GOOGL.O) körülbelül 90%-os piaci dominanciával rendelkezik – szögezi a Reuters hírügynökség.

A Microsoft (MSFT.O), az OpenAI támogatója az elmúlt évben integrálta a mesterséges intelligenciát a Bing keresőmotorba, de eddig nem sikerült jelentős piaci részesedést elvennie a Google-től. Aravind Srinivas, a Perplexity vezérigazgatója szerint a startup előnye abban rejlik, hogy ahelyett, hogy egyetlen modellre szorítkozna, többféle, legjobban teljesítő AI-modell finomhangolására képes. „A Google-t úgy fogják látni az emberek, mint valami elavult dolgot. Viszont a Perplexity-re úgy fognak tekinteni, mint a jövő és innováció” – mondta Srinivas.

Borítókép: Shutterstock