2024 május 23

Kulcsfontosságú győzelmet aratott az Amazon

Az Amazon (AMZN.O) nem köteles 250 millió euró (273 millió dollár) adóhátralékot fizetni Luxemburgnak – döntött az európai legfelsőbb bíróság. Ezzel vereséget szenvedett Margrethe Vestager, az EU trösztellenes főnöke a multinacionális cégek számára kedvező adóalkuk ellen folytatott küzdelemben.

„Az Igazságügyi Bíróság megerősíti, hogy a Bizottság nem bizonyította, hogy a Luxemburg által az Amazon számára megadott adóhatározat olyan állami támogatás volt, amely összeegyeztethetetlen az (EU) belső piacával” – közölte a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága (EUB).

A döntés végleges

A döntés végleges. „Üdvözöljük a Bíróság döntését, amely megerősíti, hogy az Amazon minden vonatkozó törvényt betartott, és nem részesült különleges bánásmódban. Örömmel várjuk, hogy továbbra is az európai ügyfeleinknek szállíthassunk” – mondta az Amazon szóvivője.

Chiara Putaturo, az Oxfam EU adószakértője bírálta a döntést. „Az Amazon idén korai karácsonyi ajándékot kapott, mivel a vállalat kikerülte az évtizedes adófizetési kötelezettségét Luxemburg felé, és ezt továbbra is megteheti” – mondta Putaturo. „Ezért kell az EU-nak valódi adóreformokkal előállnia. Kezdhetnék azzal, hogy nem néznek el amellett, hogy az EU határain belül kialakult adóparadicsomok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy üres irodákon keresztül kikerüljék az adószámláikat” – tette hozzá.

Jogi vereség

A EU jogi veresége rávilágít Vestager vegyes teljesítményére az adóügyi döntések jogi kihívásokkal szembeni védelme terén – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Shutterstock