2024 február 28

Telenor – 490 millió dollárért adják el a pakisztáni leányt

A norvég Telenor (TEL.OL) közölte, hogy megállapodott pakisztáni egységének eladásáról a Pakistan Telecommunications (PTCA.PSX) állami csoportnak egy 5,3 milliárd norvég koronára (490 millió dollár) értékelt tranzakció keretében.

A norvég csoport átszervezi ázsiai üzletágait, Thaiföldön és Malajziában helyi fúziók révén nagyobb egységeket hoznak létre. Remélik, hogy az év végéig döntésre jutnak a pakisztáni üzletágra vonatkozó megoldásról. „Pakisztánban is próbálkoztunk fúzióval, de ez sajnos nem sikerült. Amikor láttuk, hogy nem valósul meg az ügylet, a második legjobb alternatíva az eladás megszervezése volt” – mondta Sigve Brekke, a Telenor vezérigazgatója. „Ez a struktúra létrehozásának elmaradása és az érték kombinációja miatt történt. Úgy véltük, hogy az eladás jobb a részvényeseink számára” tette hozzá.

A Telenor Pakisztán, amely 18 évvel ezelőtt indult, 45 millió ügyféllel rendelkezik. A Pakistan Telecommunications részvényárfolyama csütörtökön 8,3%-kal emelkedett, míg a Telenoré 1,1%-kal nőtt. Az első kilenc hónapban a Telenor Pakisztán 2,6 milliárd koronát tett ki szolgáltatási bevételekből. 1,4 milliárd koronát az adózás, kamatok, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményből (EBITDA) a csoport számára. Az ügylet szabályozói jóváhagyásoktól függ, és a cél az, hogy 2024-ben záruljon le – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Az eladás a becslések szerint nem lesz jelentős hatással a 2023-as pénzügyi eredményekre – közölte a Telenor. A Telenor ázsiai portfóliójába továbbra is beletartozik a bangladesi Grameenphone, a maláj CelcomDigi és a thaiföldi True Corp részesedése, összesen közel 160 millió ügyféllel. „A Telenor Ázsia aktív tulajdonosként fog működni a három piacvezető vállalatnál, amelyek az ázsiai portfóliónkat alkotják” – mondta a vállalat régióvezetője, Petter-Boerre Furberg.

Borítókép: Shutterstock