2024 június 13

Gigantikus létszámcsökkentést hajt végre az Amazon

Az Amazon pénteken megkezdte „több száz” ember eltávolítását csak az Alexa részlegéből a tavaly óta tartó szélesebb körű megszorítások miatt.

Daniel Rausch, az Amazon Alexa és Fire TV alelnöke egy üzenetet küldött a munkatársaknak, amelyben tájékoztatta őket a létszámcsökkentéséről. „Ahogy továbbra is fejlődünk, néhány erőfeszítésünket újrahangoljuk, hogy jobban összhangban legyenek üzleti prioritásainkkal, és azzal, amiről tudjuk, hogy a legfontosabb a vásárlóink számára. Ez magában foglalja erőforrásaink és erőfeszítéseink maximalizálását a generatív AI-ra összpontosítva” közölte Rausch. „Ezek a változtatások néhány kezdeményezés leállításához vezetnek, ami több száz állás megszűnésével jár.” Az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy tavaly óta költségcsökkentő üzemmódban dolgozik. A vállalat gazdasági visszaeséssel számol és az alapvető kiskereskedelmi üzletág lassuló növekedésével – áll a CNBC hírügynökség közleményében.

27 ezer munka szűnt meg

A vállalat története legnagyobb létszámleépítését kezdte meg, több mint 27 ezer munkahelyet szüntetett meg, és számos veszteséges projektet állított le. Az Amazon korábban az Alexát is magában foglaló eszköz- és szolgáltatási részlegénél csökkentette az alkalmazottak számát. A 2014-es piacra dobása óta az Amazon nagy összegeket fektetett az Alexába, és technológia fejlesztésével a piac legnagyobb koponyáit bízta meg. A projektet nagyrészt Jeff Bezos irányította, aki először vetette fel csapatának az ötletet, és erősen hitt abban, hogy az Alexa kulcsfontosságú szerepet fog betölteni a jövő technológiájában.

Az Alexa története

Az Alexa és a hozzá hasonló digitális asszisztensek egykor úttörő technológiának számítottak, de egyre nagyobb konkurenciát jelentenek számukra a generatív mesterséges intelligencia és az OpenAI ChatGPT-hez hasonló chatbotok. Szeptemberben az Amazon számos generatív AI-hoz kötődő frissítéseket adott hozzá az Alexához, például üzeneteket tudnak írni a felhasználók nevében. Az Alexát felügyelő egységnek új vezetője van, miután Dave Limp távozott, hogy csatlakozzon Bezos rakétacégéhez, a Blue Originhez. Limp utódja a Microsoft tapasztalt vezetője, Panos Panay lett. Rausch elmondta, hogy az Amazon továbbra is „bátor marad az Alexával elért előrehaladás miatt”. A felhasználók „óránként több tízmillió alkalommal” lépnek kapcsolatba a virtuális asszisztenssel, és több mint 500 millió Alexa-készülék van a fogyasztók otthonában.​