2024 június 13

Ingyenes, otthoni COVID-teszt az USA-ban

A Biden-adminisztráció közölte, hogy újabb ingyenes otthoni Covid-tesztet kínál az amerikai háztartásoknak az ünnepi szezon előtt, amikor a vírus jellemzően magasabb szinten terjed.

Az amerikaiak a COVIDtests.gov oldalon háztartásonként négy ingyenes tesztet igényelhetnek. Azok, akik idén ősszel még nem rendeltek tesztet most két megrendelést adhatnak le, összesen nyolc tesztre – írja a honlap. A kormányzat szeptemberben engedélyezte, hogy az emberek a honlapon keresztül négy ingyenes tesztet kérjenek. Ezzel újraindították azt a programot, amely a Covid finanszírozása körüli politikai vita során ideiglenesen leállt. Az otthoni tesztek kritikus fontosságú eszközök a vírus elleni védekezésben. Különösen azért, mert a laboratóriumi PCR-tesztek – a Covid kimutatásának hagyományos módszere – drágábbá és nehezebben hozzáférhetővé váltak, mióta a kormány májusban megszüntette a közegészségügyi vészhelyzetet. 

A tesztek iránti kereslet azonban – a Covid elleni vakcinákkal és kezelésekkel együtt – az elmúlt év során jelentősen visszaesett. Az esetek száma és a közvélemény vírussal kapcsolatos aggodalma a világjárvány korábbi szakaszához képest csökkent. Úgy tűnik, hogy az amerikaiaknak csak kis része aggódik amiatt, hogy a Covid megzavarja az őszi és téli nyaralási terveiket. A KFF egészségpolitikai kutatószervezet közzétett felmérése szerint 10-ből csak 3 amerikai mondta azt, hogy aggódik amiatt, hogy a Covidtól komolyan megbetegszik, vagy a vírust a hozzá közel álló emberekre terjeszti az ünnepek alatt. A felmérés szerint a lakosság kevesebb mint fele aggódott amiatt, hogy a tél folyamán újabb Covid-járványhullám alakul ki. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ-ok (CDC) legfrissebb adatai szerint több mint 16 200 amerikai került kórházba a november 11-én véget ért héten. Ez 8,6%-os növekedést jelent az előző héthez képest – szögezi le a CNBC hírügynökség.

Forrás: cnbc.com Fotó: shutterstock.com