2024 február 29

Már megint a COVID – meddig bírja még Kína?

Eddig a korlátozások miatt élt át nehéz időket a világ második legnagyobb gazdasága, most viszont fordult a kocka. A régóta áhított enyhítések mostanra felforgatták az országot. A lezárások enyhítése óta a fertőzöttek száma rohamosan megemelkedett és a munkavállalóhiány, valamint a gyárbezárások lettek az ország ellátási láncaiban tapasztalt zavarok legújabb okozói. A covid-politikában történt hirtelen változás miatt a kórházak nehezen birkóznak meg a helyzettel. Erre azonban a szakértők számítottak. Többen elmondták még az enyhítések előtt, hogy Xi Jinping nem önszántából tartja fenn a korlátozásokat, egyszerűen nincs más választása.

(www.shutterstock.com)

A beoltottak aránya elvárások alatti, és az egészségügy nincs felkészülve a nyitásra. Majd másfél milliárdos lakosságról beszélünk, ahol ez miatt egy hullám korlátok nélküli terjedése igazi katasztrófát jelenthet mind az emberek egészségére, mind a gazdaság működésére. Tüntetések sorozata és az egyre nagyobb elégedetlenség miatt azonban az elnöknek nem volt más választása, enyhíteni kellett az elnyomáson. Tudósok szerte a világon folyamatosan követik a járvány terjedését, de a kínai kormánytól való hiteles információk hiányában csak találgatni tudnak, hogy meghatározzák a fertőzés méretét és súlyosságát.

A vírus okozta következmények szemléltetése számokban

Miközben a tudósok rengeteg információforrást elemeznek ki, és próbálnak következtetéseket levonni a jövőre nézve, a várható kimenetelek egyre sötétebb képét festik le elénk. A legrosszabb forgatókönyvek azt sugallják, hogy a covid-19 a következő négy hónapban annyi embert ölhet meg Kínában, mint az Egyesült Államokban az egész hároméves pandémia alatt.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államok, Olaszország és Japán is kijelentette, hogy negatív tesztet fognak kérni a Kínából érkező utasoktól arra hivatkozva, hogy a kínai esetek növekedése új, fenyegetőbb változatokat is eredményezhet.

Bár eddig szép rálátást biztosított a kínai kormány a vírussal kapcsolatos intézkedésekre és büszkén tette közzé az alacsony napi megbetegedések és halálozások számát, a decemberi váltás óta a tudósok a sötétben tudnak csak tapogatózni.

Forrás: japantimes.co.jp; theloadstar.com

Címlapkép: Shutterstock