2024 május 24

Mélyponton az amerikai használtlakás-eladás

Több mint 13 éves mélypontra csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma októberben.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) kedden azt közölte, hogy októberben szezonális kiigazítással, évesítve az előző havihoz képest 4,1 százalékkal 3,79 millióra, 2010 augusztusa óta a legalacsonyabbra csökkentek az eladások az Egyesült Államokban. A tényleges értékesítés elmaradt a 3,90 milliós piaci várakozástól. Éves összevetésben 14,6 százalék volt a visszaesés.

Októberben már ötödik hónapja csökkennek a használtlakás-eladások a jelzáloghitel-kamatok emelkedése és az ingatlanok szűkös kínálata miatt. A használt lakások mediánára éves összehasonlításban 3,4 százalékkal, 391 ezer 800 dollárra nőtt októberben. Az eladásra váró lakások száma 1,15 millió volt októberben, 1,8 százalékkal több, mint szeptemberben, de 5,7 százalékkal kevesebb tavaly októberhez viszonyítva. Az eladások októberi üteme mellett 3,6 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást.

A szakértők általában 4-5 hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly szempontjából. A potenciális vevők továbbra is magasabb árakkal és korlátozott lakáskínálattal szembesülnek, emiatt még nagyobb kihívást jelentett a lakásvásárlás az októberi magas kamatkörnyezetben. Az elmúlt hetekben azonban csökkenésnek indult a 30 éves jelzáloghitelek átlagos kamata: a november 15-én záródott héten 7,61 százalék volt a három héttel korábbi 7,90 százalék után. A megelőző hét hétben emelkedést regisztráltak. A legfrissebb heti adatot szerdán ismerteti az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (MBA). Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom mintegy 90 százalékát.