2024 június 20

Sosem látott módon robbantak fel az Nvidia-részvények

Az Nvidia (NVDA.O) rövid ideig megelőzte az Amazon.com Inc-et (AMZN.O) piaci kapitalizációban. A mesterséges intelligencia körüli lelkesedés a negyedik legértékesebb amerikai céggé katapultálta a chipgyártót.

A rekordmagas 734,96 dolláros értéken az Nvidia piaci értéke 1,82 billió dollár volt, szemben az Amazon 1,81 billió dolláros értékével. Csak néhány milliárddal maradtak el az Alphabet (GOOGL.O) 1,87 billió dolláros értékétől. Az utolsó alkalom, amikor az Nvidia értékesebb volt az Amazonnál 2002-ben volt. Ekkor mindkét vállalat értéke 6 milliárd dollár alatt állt. Az Amazon múlt hónapban vártnál magasabb ünnepi negyedéves eladásai után a befektetők most az Nvidia február 21-i negyedéves eredményeire várnak, amely a mostani szezon utolsó nagy tőkeértékű cégének jelentése lesz. A részvények 47%-os növekedést értek el az év eleje óta, így ők lettek az S&P 500 index eddigi legnagyobb nyertesei – szögezi a Reuters hírügynökség.

Az Nvidia tavalyi kiemelkedő negyedéves eredményei és erős előrejelzései megerősítették, hogy a chipgyártó az első helyen áll a technológiai vállalatoknak szállítók között, amelyek az úgynevezett generatív AI-on, mint a chatbotokon és a képkészítésen dolgoznak. Az erős AI-keresletre tett fogadások az Nvidia részvényeit varázsütésszerűen megemelték. Az elmúlt 12 hónap során 223%-os ugrással az úgynevezett „Magnificent Seven” legjobban teljesítő részvényévé vált. A Meta Platforms (META.O) 163%-os emelkedéssel a második helyen áll. A Microsoft januárban megelőzte az Apple-t (AAPL.O) és ezzel a világ legértékesebb vállalatává vált, a harmadik helyen az Alphabet áll.

Borítókép forrása: Shutterstock