Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Apple – Héthetes mélypont a Barclays nagy közleményét követően

Az Apple (AAPL.O) részvényei 3%-kal, hét hetes mélypontra estek, miután a Barclays leminősítette a világ legértékesebb vállalatát. Az aggodalmak szerint az iPhone-tól a Mac-ig terjedő készülékeik iránti kereslet továbbra is gyenge marad 2024-ben.

Az Apple tavaly év eleje óta küzd a kereslet lassulásával, és az ünnepi negyedévre a Wall Street becslései alatti eladásokat prognosztizált. Kínában nyújtott teljesítménye szintén aggodalomra ad okot a helyi rivális Huawei újjáéledése után. „Az iPhone 15 csalódást keltő volt, és úgy véljük, hogy az iPhone 16 is az lesz” – mondta Tim Long, a Barclays elemzője, utalva a Kínában tapasztalható gyengeségre, valamint a fejlett piacokon tapasztalható visszafogott keresletre.

A brókercég arra is figyelmeztetett, hogy az Apple szolgáltatási üzletágát egyre nagyobb kockázatok fenyegetik. Ezáltal olyan országokban kerültek górcső alá, mint az Egyesült Államok. Longot az Apple-re vonatkozó ajánlásainak pontosságáért ötből négy csillaggal értékelték az LSEG adatok szerint. A szolgálati üzletág az elmúlt években gyakran meghaladta az Apple hardverszegmensének növekedését, és mára a vállalat teljes bevételének közel negyedét teszi ki. A részvények keddi esése mintegy 90 milliárd dollárt radírozott le az Apple piaci kapitalizációjából. Az S&P 500 tetemes, közel 7%-át kitevő részvény 2023-ban közel 50%-kal emelkedett. December közepén rekordmagasságot értek el a nagy technológiai részvények szélesebb körű rallyja közepette – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

A Barclays „semlegesről” ” alulsúlyozottra” minősítette le a vállalat részvényeit, és 1 dollárral 160 dollárra csökkentette a 12 hónapos célárfolyamot. Az Itau BBA „eladása” volt az egyetlen pozitív besorolás az Apple-nél 2022 júliusa óta. A vállalat a 12 hónapos határidős nyereségbecslések 28,7-szeresén kereskedik, ami jóval magasabb, mint az irányadó S&P 500 (.SPX) 19,8-as értéke.

Borítókép: Shutterstock