2024 február 28

Apple – Új biztonsági funkció a tolvajok ellen

Az Apple egy iPhone biztonsági frissítést terjeszt eszközeire, hogy távol tartsa a tolvajokat a készülékektől.

Az új funkció a felhasználók személyes adatainak védelmére irányul, mivel az iPhone-ok sok érzékeny információt tárolnak. Ezáltal az újítás további lépéseket igényel a hozzáféréshez vagy a beállítások megváltoztatásához. Jelenleg egy iPhone feloldásához, különböző beállítások módosításához, vagy akár a tárolt hitelkártya-adatok megtekintéséhez csak egy jelszó szükséges. Az új védelmi funkció azonban megköveteli a biometrikus adatok (Face ID vagy Touch ID) használatát ezekhez a műveletekhez. Így növelve a biztonságot, különösen abban az esetben, ha egy tolvaj megszerezné a jelszót – szögezi a CNN hírügynökség

Ez a funkció különösen fontos lesz olyan titkos műveletek esetén, mint az Apple ID jelszó módosítása, az arc- vagy ujjlenyomat-olvasó beállításainak módosítása. A Find My iPhone funkció, vagy magának a készülék védelmének kikapcsolása. Ilyen esetekben a felhasználónak biometrikus adatokat kell megadnia, majd egy órás biztonsági késleltetés után ismételten be kell írni ezeket a módosítások elvégzéséhez.

Az Apple szóvivője szerint ez az újítás fontos lépés a folyamatosan fejlődő fenyegetésekkel szembeni védekezésben. Egy kifinomult új védelmi réteget ad azon ritka esetekre, amikor a tolvajok képesek lehetnek megfigyelni a felhasználót a jelszó bevitelénél, majd ellophatják a készüléket. Az extra biztonsági intézkedések csak akkor lépnek életbe, amikor a felhasználó távol van egy megszokott helytől, például a munkahelyétől vagy otthonától. Ezeket a helyszíneket a készülék automatikusan megtanulja és tárolja. Jelenleg a funkció csak a béta-tesztelők által használható, de hamarosan minden iPhone-felhasználó számára elérhetővé válik egy közelgő szoftverfrissítés részeként.

Borítókép: Shutterstock