2024 február 29

AstraZeneca – 1,1 milliárd dolláros megállapodás az Icosavaxxal

Az AstraZeneca (AZN.L) bejelentette, hogy 1,1 milliárd dolláros ügylet keretében megállapodást kötött az Icosavax (ICVX.O) biotechnológiai cég megvásárlásáról.

Az Icosavax jelenleg egy kombinált vakcina kifejlesztésén dolgozik, amely az RSV és a humán metapneumovírus (hMPV) ellen is hatékony. Az RSV a kisgyermekek és az idősek körében a tüdőgyulladás egyik fő okozója, míg az hMPV hasonló légúti fertőzéseket okoz. Az AstraZeneca gyógyszerportfóliójának megerősítését célzó készpénzes üzlet az amerikai tőzsdén jegyzett Icosavaxot részvényenként 15 dollárra értékeli. Bizonyos célkitűzések teljesülése esetén ez akár 5 dollárral is növelhető.

Megugrottak a részvények

Az AstraZeneca korábban az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett ki egy COVID-19 vakcinát. A cég 2021 végén hozott létre egy külön vakcina- és antitestterápiás részleget. Az AstraZeneca által fizetett előleg mintegy 43%-os prémiumot jelent az Icosavax legutóbbi záróárfolyamához képest. Az Icosavax részvényei az amerikai elővételi kereskedésben 45%-kal, 15,25 dollárra emelkedtek.

Iskra Reic, az AstraZeneca vakcinákért és immunterápiákért felelős ügyvezető alelnöke szerint az RSV és az hMPV kombinációja nagyon erős, mivel struktúrájuk hasonló. Az AstraZeneca a potenciális kombinációs vakcinával kiegészítené meglévő RSV-portfólióját. Beleértve a Sanofival (SASY.PA) közösen fejlesztett Beyfortus nevű gyógyszert, amely az első RSV-vakcina lehetne a cég számára. Ezzel a lépéssel az AstraZeneca versenybe szállna a GSK-val (GSK.L) és a Pfizerrel, melynek Arexy oltását nemrégiben engedélyezték az Egyesült Államokban. A GSK szerint új oltásuk az első évben várhatóan meghaladja az 1 milliárd font bevételt – szögezi a Reuters hírügynökség.

Jelenleg nincs elfogadott kezelés

Az ügylet, amelynek célja a több milliárdos RSV-piac megcélzása, egy olyan időszakban jön létre, amikor az AstraZeneca COVID-19 vakcinájából érkező eladások a világjárvány után szinte elpárolgott. „Úgy gondoljuk, hogy (az üzlet) lehetőséget kínál arra, hogy felgyorsítsuk és bővítsük az RSV és a hMPV által veszélyeztetett idősebb felnőttek számára kifejlesztett vakcinánkhoz való hozzáférést” – mondta Adam Simpson, az Icosavax vezérigazgatója. Az Icosavax kedden jelentette be a vakcinával végzett középfázisú vizsgálatának pozitív időközi eredményeit. Jelenleg nincs elfogadott kezelés vagy megelőzés az hMPV vagy az RSV ellen.

Borítókép: Shutterstock