2023 november 29

Rákgyógyszer miatti izgalmak az AstraZeneca-nál

Az AstraZeneca (AZN.L) részvényei szerdán több mint 4%-kal estek, miután a kísérleti precíziós gyógyszerének tüdőrákos betegeknél történő alkalmazásáról szóló adatok csalódást okoztak egyes elemzők körében.

Datopotamab deruxtecan

A datopotamab deruxtecan nevű gyógyszerről szóló közleményt az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) pénteken Madridban kezdődő kongresszusa előtt tették közzé. Stephen Barker a Jefferies elemzője, azt állította, hogy az adatok „rosszabbak a vártnál”. Arra hivatkozik, hogy a gyógyszer csak 0,7 hónappal javította a tüdőrákban szenvedő betegeknél a betegség súlyosbodásig eltelt idő hosszát a kemoterápiához képest. Barker elmondta, hogy eredetileg 1,5-2 hónapos javulást vártak.

Az adatok, amelyek egy mellrákos vizsgálatból származó kísérlet részleteivel bővültek, nem „keltettek izgalmat”. Nem valószínű, hogy a gyógyszerre vonatkozó eladásokat segítenék – nyilatkozta Seamus Fernandez, a Guggeinheim Securities elemzője. Fernandez hozzátette, hogy a tüdőrákos betegek esetében a súlyosbodásmentes halálozás a vártnál magasabb volt.

AstraZeneca – összességében pozitív

Bár néhány elemző kiemelte, hogy az AstraZeneca vizsgálatában három, a gyógyszerrel összefüggő haláleset történt, míg a kemoterápiás ágban csupán kettő, Fernandez szerint ezek a számok „nem voltak olyan rosszak, mint amire számítottak”. Emily Field, a Barclays elemzője szintén úgy vélekedett, hogy a tüdőrákos betegekel kapcsolatos a kísérletek eredményei „összességében pozitívak” voltak az AstraZeneca számára. Az AstraZeneca londoni tőzsdén jegyzett részvényeinek ára 3,7%-kal csökkent, a STOXX Health Care (.SXDP) index 1%-os mínuszban volt.

A gyógyszergyártó amerikai tőzsdén jegyzett részvényei szintén mintegy 4%-ot estek a kereskedési órákban. A gyógyszert az AstraZeneca-val közösen kifejlesztő Daiichi Sankyo (4568.T)  részvényei 4,6%-kal alacsonyabban zártak kedden – állapította meg ősszefoglalójában a CNBC hírügynökség.