2024 február 28

Activision Blizzard – 50 millió dolláros pert bukott el a cégóriás

Az Activision Blizzard nagyjából 50 millió dollárt fog fizetni, hogy rendezze egy kaliforniai szabályozó hatóság 2021-ben indított perét. Amely szerint a videojáték-gyártó diszkriminálta a női alkalmazottakat, többek között megtagadta tőlük az előléptetési lehetőségeket és alulfizette őket.

A Kaliforniai Polgárjogi Osztály (CRD) beperelte a „Call of Duty” gyártóját két évnyi nyomozás után. Állítva, hogy rendszeresen kevesebbet fizetett a női alkalmazottaknak, nem léptették őket elő, és eltűrték a szexuális zaklatást. A CRD visszavonja a rendszeres és széleskörű szexuális zaklatásra vonatkozó állításait. Az egyezség által rendezett állítások között továbbra is szerepel, hogy az Activision diszkriminálta a nőket. Többek között a promóciós lehetőségek megtagadásával és azzal, hogy kevesebbet fizetett nekik hasonló munkáért, mint a férfiaknak – közölte a CRD. Az Activision további lépéseket tesz a tisztességes bérezési és előléptetési gyakorlat biztosítása érdekében. Pénzbeli enyhítést nyújtanak azoknak a nőknek, akik 2015. október 12. és 2020. december 31. között Kaliforniában dolgoztak vagy szerződéses munkavállalók voltak – áll a CRD közleményében.

„Az egyezségben a CRD kifejezetten elismerte, hogy ‘egyik bíróság vagy független vizsgálat sem igazolta azt az állítást, hogy az Activision Blizzardnál rendszeres vagy széleskörű szexuális zaklatás történt” – áll a videójáték gyártó közleményében. Egyik vizsgálat sem igazolta, hogy a vezetőség vagy vezérigazgató helytelenül kezelte a munkahelyi magatartásbeli problémákat. Az Activisiont 2021 októberében vásárolt meg a Microsoft (MSFT.O) közel 69 milliárd dollárért. A vállalat 2021-ben egyetértett abban, hogy legfeljebb 18 millió dollárt fizet a Munkaerő Egyenlő Bánásmód Bizottságával (EEOC) hasonló állítások rendezésére – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Borítókép: Shutterstock