2024 február 29

Fényesen kezdte az évet a Moderna

A Moderna (MRNA.O) részvényei közel 14%-kal emelkedtek, miután az Oppenheimer brókercég „túlteljesítő” besorolásra frissítette a vállalatot. A vakcinagyártó vezérigazgatója megerősítette a vállalat azon célját, hogy 2025-re óriási növekedést érjenek el az értékesítés területén.

A vállalat részvényei 2023-ban közel 45%-ot zuhantak, ami az eddigi legrosszabb éves eredményüket jelenti. A gyenge teljesítmény a COVID-19 vakcina alacsony eladásainak tudható be. „Az RSV (respiratory syncytial virus) vakcinajelölt 2024-es bevezetésével és az influenza/COVID kombinált oltóanyagunk már 2025-ben történő bevezetésével úgy gondoljuk, hogy a Moderna eladásai óriási mértékben fognak növekedni” – mondta Stéphane Bancel vezérigazgató. Az Oppenheimer szerint a Moderna 2026-ra öt termékkel lehet jelen a piacon – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

A Moderna részvényei 2022-ben 29%-ot estek, miután 2021-ben több mint kétszeresére nőttek. A részvények 2020-ban ötszörösére emelkedtek. Az óriás részvényei az S&P 500 Egészségügyi indexének (.SPXHC) egyik legnagyobb nyertese volt. Bancel megismételte a vállalat azon célját, hogy 2026-ban nullszaldós eredményt érjen el, mivel a bevételek növekednek, és a kutatások költségei csökkennek. A Moderna korábban azt mondta, hogy 2024-re 4 milliárd dollár bevételt vár a COVID és RSV vakcinák értékesítéséből.

Bancel nemrégiben vette át a vakcina értékesítésének és marketingjének felügyeletét Arpa Garay lemondása után, aki a fő kereskedelmi tisztviselő volt. A Moderna novemberben azt mondta, hogy csak a 2023-ra vonatkozó értékesítési előrejelzésének alsó végét, 6 és 8 milliárd dollár között éri el, ami a COVID vakcinák gyengébb keresletét tükrözi. A Moderna könyv szerinti értéke, amely a részvények értékelésének általános viszonyítási alapja, 2,84 volt, szemben a rivális BioNtech 1,21-es eredményével.

Borítókép: Shutterstock