2024 május 23

Microsoft – Kilőtt a bevétel és nyereség is

Az elemzők által vártnál jelentősebben nőtt az amerikai Microsoft technológiai vállalat negyedéves bevétele és nyeresége a december végével záródott pénzügyi második negyedévében.

A cég a New York-i tőzsde keddi kereskedésének zárása után arról jelentett, hogy az adózott eredménye éves összevetésben 33 százalékkal, 21,87 milliárd dollárra nőtt, részvényarányosan 2,93 dollár lett. A Microsoft negyedéves bevétele 18 százalékkal, 62 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 52,7 milliárd dollárról. Az elemzői várakozások átlagában kisebb, 2,79 dollár részvényenként eredmény és szerényebb, 61,1 milliárd dollár bevétel szerepelt. A Microsoft – Azure felhőalapú számítási platformot magában foglaló – Intelligent Cloud divíziójának bevétele 20 százalékkal, 25,9 milliárd dollárra nőtt, felülmúlta az elemzők 25,3 milliárd dolláros előrejelzését.

A közvetlenül a felhőszolgáltatásokból származó bevétel 30 százalékkal nőtt, míg a szakértők 27 százalékos bővülést jósoltak. Az elsősorban az Office alkalmazáscsomagot fejlesztő Productivity and Business Processes ágazat bevétele 13 százalékkal, 19,2 milliárd dollárra emelkedett. Meghaladta a várt 18,6 milliárd dollárt. Az ebbe a divízióba tartozó Linkedin közösségi hálózat bevétele 9 százalékkal nőtt. A More Personal Computing (amely a Windows operációs rendszert, az Xbox játékkonzolokat és a Surface eszközöket tartalmazza) bevétele 19 százalékkal, 16,9 milliárd dollárra nőtt. A piac által várt 16,8 milliárd dollárral szemben – ismertette a távirati iroda.

A Microsoft a negyedévben 8,4 milliárd dollárt juttatott vissza a részvényeseknek osztalékfizetés, vagy részvényvisszavásárlás révén. A Microsoft a folyó pénzügyi harmadik negyedévére 60,4-61,4 milliárd dolláros bevételt vár. Ami megfelel az elemzői várakozások átlagában szereplő 60,9 milliárd dollárnak.