2024 június 14

A mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit mutatták be

A mesterséges intelligencia (MI) aktuális kérdéseiről és hazai oktatástechnológiai újításokról tájékozódhattak a pedagógusok, oktatási szakemberek és érdeklődők a második alkalommal megrendezett EdTech Summit Hungary – Magyar Oktatástechnológiai Konferencián és Kiállításon szombaton, Budapesten.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) megrendezett konferencián arról beszélt, hogy három aspektusból közelíthető meg a mesterséges intelligencia témaköre. Egyfelől mit gondolnak az MI-ről a leendő egyetemisták. Valamint általában mit gondolnak az emberek ennek használatáról, és mindez a felsőoktatás világát stratégiai vízió szinten hogyan változtatja meg.

Az államtitkár idézte az idei Educatio kiállításon végzett felmérés eredményeit. Mely szerint a leendő egyetemisták közül szinte mindenki használja általában és a tanuláshoz is ezt a technológiát. A választ adók nagy része, 75,7 százaléka szerint a mesterséges intelligencia segíti a számonkérés kijátszását. 56 százalék mondja azt, hogy ösztönzi a kreativítást. A megkérdezettek másik fele szerint viszont beszűkít és korlátoz az MI. Hankó Balázs kiemelte: az oktatás szempontjából az üzenet az, hogy az MI-t nem tiltani, hanem szabályozni szükséges annak érdekében, „hogy a lehető legjobb irányba tudjuk ezt vinni. Valamint az oktatásunk részévé kell, hogy váljon. Hiszen így érhetjük el azt, hogy a jövő munkahelyeinek kialakításában, a jövő tudás alkalmazásában a mesterséges intelligencia, mint kiterjesztett intelligencia tudjon a mindennapok részévé válni”.

Az államtitkár összegzése szerint az MI-t nem tiltani, hanem szabályozni kell. Továbbá mind az oktatás, mind a kutatás során, intézményi szinten szükséges biztosítani a hozzáférést a mesterséges intelligenciához. A diákoknak és az oktatóknak is képesnek kell lenniük az MI készségszintű alkalmazására. Úgy, hogy annak használata a tudomány és a képzés területén ne csak hatékony, hanem etikus is legyen – vélekedett Hankó Balázs.

A jövő egyeteme

A felsőoktatásban a „jövő egyetemén” az oktató mentor kell, hogy legyen. A passzív tudást szerző hallgatóból kreatív alkotó kell, hogy váljon, az egyetemeknek pedig a mesterséges intelligencia világában közösségformálóvá kell válniuk. Hangsúlyozta Hankó Balázs.

A mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit mutatták be

A rendezvényen Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szavait Rétfalvi Flóra, a konferenciát szervező EduTech Hungary Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettese tolmácsolta. Fábián Gergely jelezte, hogy elkötelezett híve ennek a témának, ezért támogatja az oktatástechnológiai koalíciót is. Ez olyan szövetség, amely cégeket, egyetemeket és az ágazati irányítást is magában foglalja. Annak érdekében, hogy az oktatástechnológiai szférát gazdagabbá, többé, erősebbé tegye – fűzte hozzá.

A szervezők közleménye szerint az ingyenes konferencia célja, hogy az oktatástechnológia, a digitális oktatás hazai és nemzetközi szakértői és kutatói értékes gondolatokat osszanak meg a mesterséges intelligencia alkalmazásainak lehetőségeiről az oktatásban.

A programban helyet kapott az MI és a digitális gyermekvédelem kapcsolata. A konferenciát kísérő kiállítás keretében pedig oktatástechnológiával foglalkozó cégek mutatták be termékeiket, megismertetve gyakorlati felhasználásukat is.

Borítókép forrása: Shutterstock