2024 április 24

Neuralink – Őrület, felépült az agyi chipet kapott páciens

Teljesen felépült az első emberi páciens, akinek a Neuralink agyi chipet ültetett a fejébe és képes gondolataival irányítani egy számítógépes egeret – közölte Elon Musk, a startup alapítója.

Robottal ültették be a robotot az emberi agyba

„Minden jól halad, a beteg teljesen felépült, és tudomásunk szerint a beültetett chipnek semmilyen káros hatása nincs. A páciens képes egy egeret mozgatni a képernyőn pusztán gondolkodással” – közölte Musk az X közösségi médiaplatformon közzétett Spaces eseményen. Musk elmondta, hogy a Neuralink most megpróbál minél több egérgomb-kattintást kinyerni a páciensből. A cég a múlt hónapban sikeresen beültetett egy chipet az első emberi páciensébe. Miután szeptemberben megkapták az engedélyt az emberi kísérleti toborzásra. A vizsgálat során egy robot segítségével sebészi úton egy agy-számítógép interfész implantátumot helyeznek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgást irányítja – közölte a startup. Hozzátéve, hogy a kezdeti cél az, hogy lehetővé tegye az emberek számára, hogy gondolataikkal irányítsanak egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet.

Óriási tervei vannak Musknak

Musknak nagy tervei vannak a Neuralinkkel kapcsolatban, mondván, hogy a chip-eszközök gyors sebészeti beültetését segítené elő, amelyek olyan állapotokat kezelhetnek, mint az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia. A Neuralinket, amelyet tavaly körülbelül 5 milliárd dollárra értékeltek, ismételten felszólították a biztonsági protokollok ellenőrzésére. A Reuters hírügynökség a múlt hónapban arról számolt be, hogy a céget megbírságolták, mert megsértette az amerikai közlekedési minisztérium veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályait.

Borítókép forrása: Shutterstock