2024 május 29

Vizsgálat alatt a Neuralink

Elon Musk Neuralink nevű agy-számítógép interfésszel foglalkozó cégét vizsgálat alá helyezte az amerikai közlekedési minisztérium. Állítólag nem biztonságos módon csomagolták és szállították a szennyezett hardvert – erősítette meg a CNBC-nek a közlekedési minisztérium szóvivője.

A Pete Buttigieg közlekedési miniszternek csütörtökön küldött levelében közölte, hogy olyan nyilvános feljegyzésekhez jutott, amelyek arra utalnak, hogy a Neuralink 2019-ben rosszul kezelhette a fertőző kórokozókat hordozó eszközöket.

Állatokból vírusok, ismerős?

A levél szerint az eszközöket főemlősök agyából távolították el. Emiatt olyan vírusokkal, mint a Herpes B, valamint antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal, mint a Staphylococcus és a Klebsiella, szennyeződhettek. A PCRM azt állította, hogy az anyagokat nem megfelelően szállították, mivel a Neuralink alkalmazottai nem kaptak megfelelő biztonsági képzést.

A DOT szóvivője a CNBC-nek elmondta, hogy „bevett gyakorlat” a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó előírások állítólagos megsértésének kivizsgálása. A DOT részét képező Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration a PCRM-től kapott információk alapján „szokásos vizsgálatot folytat a megfelelőség, valamint a munkavállalók és a lakosság biztonságának biztosítása érdekében” – mondta a szóvivő.

A Neuralink képviselői nem válaszoltak a kérésekre.

A PCRM által megszerzett nyilvános feljegyzések, amelyeket a CNBC átnézett, a Neuralink és a Kaliforniai Egyetem között váltott e-maileket tartalmazzák. Az egyetem 2017 és 2020 között partnerséget kötött a Neuralinkkel, hogy segítsen a vállalatnak főemlősökön végzett kísérletekben.

Az egyik 2019 márciusában folytatott levélváltásban a UC Davis egyik munkatársa, jelezte egy e-mailben, hogy a hardvereket helytelenül kezelték.

A munkatárs azt írta, hogy ha a Neuralink munkatársai nem végezték el a szükséges képzést, a UC Davis munkatársai „mindig szívesen” csomagolják és szállítják az anyagokat.

„Mivel a kiültetett neurális eszköz hardverkomponensei nincsenek lezárva, és a Primate Center elhagyása előtt nem fertőtlenítették, ez veszélyt jelent mindazok számára, akik potenciálisan kapcsolatba kerülhetnek az eszközzel” – írta a UC Davis munkatársa az e-mailben. „Az egyszerű ‘veszélyes’ címkézés nem veszi figyelembe a Herpes B potenciális megfertőződésének kockázatát”.

A Neuralink

A Neuralink egyike a számos vállalatnak a feltörekvő agy-számítógép interfész vagy BCI iparágban. A BCI olyan rendszer, amely megfejti az agyi jeleket és lefordítja azokat külső technológiáknak szóló parancsokká. Ez teszi lehetővé a betegek számára, hogy kurzorokat mozgatjanak, gépeljenek és akár intelligens otthoni eszközökhöz is hozzáférjenek pusztán az elméjük segítségével. Több vállalat is sikeresen létrehozott már ilyen képességekkel rendelkező eszközöket.

Musk, aki egyben a Tesla, a SpaceX és a Twitter vezetője, 2016-ban egy tudósokból és mérnökökből álló csoporttal közösen alapította meg a Neuralinket. A cég egy olyan BCI-t fejleszt, amelyet úgy terveztek, hogy közvetlenül az agyszövetbe helyezzék be. Embereken még nem tesztelik az eszközt, azonban Musk elmondta, hogy reméli, még idén megtehetik.

Forrás: cnbc.com