2024 május 26

Vissza adni az emberek látását? – Elon Musknak sikerülhet!

A vállalat olyan agyi chip interfészeket fejleszt, amelyek szerinte segíthetnek a fogyatékkal élő betegeknek újra mozogni és kommunikálni, és Musk szerdán hozzátette, hogy a látás helyreállítását is megcélozzák.

A San Francisco Bay Area-ban és a texasi Austinban működő Neuralink az elmúlt években állatokon végzett teszteket, miközben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyét várják az embereken végzett klinikai kísérletek megkezdésére.

Az FDA közölte, hogy nem tud nyilatkozni a lehetséges termékalkalmazások státuszáról vagy létezéséről.

A chip fejlesztésének haladásárol Musk a cégén keresztül is posztolt.

Fő az óvatosság

„Rendkívül óvatosak és biztosak akarunk lenni abban, hogy jól fog működni, mielőtt egy emberbe helyeznénk” – mondta Musk a készülékről szóló, várva várt nyilvános bejelentés során.

A Neuralink székhelyén tartott, közel háromórás prezentáció során a meghívottakból álló tömeg előtt Musk hangsúlyozta, hogy a vállalat milyen gyorsan fejleszti az eszközt.

„A fejlődés eleinte, különösen az emberekre vonatkoztatva, talán gyötrelmesen lassúnak fog tűnni, de mi mindent megteszünk, hogy ehhez arányosan fejlődjünk” – tette hozzá.

Az első két emberi tesztelést, amelyet a Neuralink eszköz megcéloz, a látás helyreállítása és az izmok mozgásának lehetővé tétele lesz olyan embereknél, akik erre nem képesek – mondta Musk. „Még akkor is, ha valakinek soha nem volt látása, például vakon született, úgy hisszük, hogy a látást vissza tudjuk állítani” – mondta.