2024 május 30

Rengeteget érhet Elon Musk csodacége

Elon Musk egyik ambíciózus projektje, a Neuralink 5 milliárd dollárt is érhet – írta a Reuters.

Chipek az agyba

A források szerint a nagyravágyó befektetők néhány vásárlása az elmúlt hónapokban növelte az értékelést a Neuralink május 25-i bejelentése előtt. A bejelentés szerint az amerikai szabályozó hatóságok engedélyezték az agyi chip emberen történő kipróbálását.

Szakértők szerint a Neuralinknek több évbe is beletelhet, mire megkapja a kereskedelmi felhasználás engedélyét. Kip Ludwig, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) korábbi idegsebészeti programigazgatója azt mondta, hogy „optimistán” arra számít, hogy a Neuralinknek még legalább 10 évbe telik, amíg agyi implantátumát kereskedelmi forgalomba hozza. A vállalatnak más kihívásokkal is szembe kell néznie, mint az állatkísérletek kezelésével kapcsolatos szövetségi vizsgálatokkal.

A kísérlet jóváhagyását követően azonban a Neuralink részvényeit a napokban 7 milliárd dolláros, részvényenként 55 dollárnak megfelelő áron kínálták a befektetők számára, bár azt, hogy akadt-e vevő még nem tudni.

Hatalmas tervek

Musk nagy ambíciókat fogalmazott meg a Neuralinkkel kapcsolatban, mondván, hogy chipje lehetővé tenné, hogy egészséges és fogyatékkal élő emberek egyaránt gyorsan beültethessék az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia kezelésére szolgáló eszközöket. Elképzelései szerint még webszörfözésre és telepátiára is használnák. A Neuralink egyik vezetője nemrégiben szerényebb rövid távú célokat tűzött ki, például azt, hogy a bénult betegek számítógépes szöveggel, gépelés nélkül kommunikálhassanak.

Az 5 milliárd dollár körüli értéken végrehajtott részvénytranzakciókat a részvényesek, például az alkalmazottak és a vállalat korai támogatói hajtották végre, és nem a Neuralink adott el új részvényeket a befektetőknek. Az ilyen úgynevezett másodlagos ügyletek nem tökéletes mércéje a vállalat értékének; a volumenük csekély, és hiányzik belőlük a szélesebb piaci konszenzus, mint egy tőkebevonási forduló vagy tőzsdei bevezetés (IPO).

A Neuralink másodlagos kereskedések során megugró értékelése éles ellentétben áll más startupokkal. A Caplight adatszolgáltató szerint a tőzsdei bevezetés előtt álló vállalatok 85%-át jelenleg átlagosan 47%-os árengedménnyel értékelik a másodlagos kereskedésben a legutóbbi finanszírozási körükhöz képest.

A Neuralink legutóbbi ismert 2021-es forrásbevonásakor a Pitchbook adatszolgáltató szerint 205 millió dollárt gyűjtött mintegy 2 milliárd dolláros értékelés mellett.

A közelmúltbeli részvényeladások közül sok viszonylag kisbefektetőknek szólt, akik jellemzően inkább arra koncentrálnak, hogy egy Musk tulajdonában lévő vállalatból egy szeletet kapjanak, mint hogy alaposan megvizsgálják annak értékelését. A Reuters által látott e-mail szerint a 7 milliárd dolláros értékelés mellett eladásra kínált Neuralink-részvényekért kért maximális összeg mindössze 500 ezer dollár volt.

Sim Desai, a Hiive online platform vezérigazgatója, ahol a részvényekkel kereskednek, azt mondta, hogy a Neuralink részvények iránt „óriási” volt a kereslet. A vevők által fizetni kívánt értékelést 4,5 milliárd dollár körülire becsülte.

Őrültség?

Néhány orvosbiológiai szakértő szkeptikus. Arun Sridhar, a neuromodulációra szakosodott tudós és vállalkozó „őrültnek” nevezte a Neuralink értékelését, tekintettel arra, hogy az agyi implantátum klinikai fejlesztése milyen korai stádiumban van.

„A biztonságosság és tolerálhatóság felmérésére szolgáló tanulmány semmilyen formában nem alkalmas egy 5 milliárd dolláros értékelés igazolására” – mondta Sridhar, aki segített elindítani a Galvani Bioelectronics, a GSK Plc és az Alphabet Inc, Verily Life Sciences által támogatott implantátumfejlesztő céget. A Galvani nem versenytársa a Neuralinknek, mivel a fejlesztés alatt álló implantátumait nem az agyba, hanem a lépbe vezető artériába telepítik a reumás ízületi gyulladás kezelésére.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock