2024 május 26

Ennek nem örült ma a Wall Street

Megjelentek az ingatlanpiaci számok az Egyesült Államokban, amik nem az elvárásoknak megfelelően alakultak.

Fordulat

Az Egyesült Államokban az egylakásos házak építésének kezdete májusban 21,7%-kal ugrott meg az előző hónaphoz képest, ami egy éve a legmagasabb érték. Emellett a jövőbeli építkezésekre kiadott engedélyek is emelkedtek, ami azt jelzi, hogy a talán egy fordulat jöhet az ingatlanpiacon.

Mind a Dow Jones, mind a Nasdaq csökkent a makrogazdasági számok megjelenése után.

Mit tesz a Fed?

A lakáspiac fellendülése az egy évvel ezelőttihez képest magasabb jelzáloghitel-kamatlábak ellenére azt jelentheti, hogy a gazdaság nem hűl olyan gyorsan, ahogyan azt a Federal Reserve szeretné. A Fed a múlt héten nem emelt kamatot, de jelezte, hogy ez nem a végleges állapot.

A határidős kereskedők újabb negyed százalékpontos kamatemelésre számítanak a Fed következő, júliusi ülésén. A Fed emelte az egész évre vonatkozó kamatvárakozásokat, és a múlt héten azt mondta, hogy a kamatláb az év végére elérheti az 5,6%-ot, ami magasabb, mint a korábban prognosztizált 5,1%.

Powell ismét beszél

A piacok emelkedésnek indultak azon várakozások miatt, hogy a Fed a szigorítási szakasz végéhez közeledhet. Jerome Powell elnök a héten megjelenik a Capitol Hillen, hogy tanúvallomást tegyen a képviselőház és a szenátus előtt. A törvényhozók valószínűleg a szüneteltetésről szóló döntésről és az emelt kamatlábakra vonatkozó kilátásokról kérdezik majd.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock