Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Rekordszintű volt az orosz bankok tavalyi nyeresége

Rekordszintű volt az orosz bankok nyeresége tavaly, ami a jegybank egyik illetékese szerint az idén csökkenhet.

Az orosz jegybank kedden ismertetett adatai szerint a bankszektor nyeresége 3300 milliárd rubelre (36,96 milliárd dollár) ugrott tavaly az előző évi 203 milliárd rubelről.

A nyereség bővüléséhez jelentős mértékben a jelzáloghitelek, valamint a fogyasztói és vállalati hitelezés meredek emelkedése járult hozzá. A jegybank jelentése szerint a bankok jelzáloghitelezési állománya rekordmértékben, 34,5 százalékkal nőtt, a vállalati hitelek 20,1 százalékkal, a fogyasztási hitelek 15,7 százalékkal bővültek. Tavaly a bankok 90 százaléka, 292 volt nyereséges Oroszországban.

Két éve, 2022-ben az ágazati nyereség csaknem 90 százalékkal zuhant, miután az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a Nyugat átfogó szankciókat vezetett be az orosz pénzügyi ágazattal szemben. Alekszandr Danyilov, a központi bank bankszabályozási és elemzési osztályának vezetője kedden azt mondta, hogy a bankágazat nyeresége idén 2300-2800 milliárd rubelre mérséklődik.

A jegybank korábban jelezte, hogy a magas kamatlábak lassítják a hitelezés növekedését. A központi bank legutóbbi, decemberi ülésén 16 százalékra emelte az alapkamatot az addigi 15 százalékról és kilátásba helyzete, hogy idén marad a kétszámjegyű kamatszint.

Danyilov szerint a jelzáloghitelezés növekedésének üteme idén 7-12 százalékra lassul, és mérséklődik a lakossági és vállalati hitelezés bővülése is.