2024 május 26

Gazdaság – beérkeztek az adatok, mit vár az MNB?

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot – mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Közölte: a januárban kiadott, 3,5 százalékos idei GDP-növekedési előrejelzésüket az exportpiacok gyengélkedése miatt csökkentetté. Továbbá a lakossági fogyasztás sem érte el a várt mértéket. Hozzátette: a hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal, így a hazai gazdaság növekedési pályája továbbra is pozitív. Az MBH várakozása szerint az év második felében az emelkedő reálbéreknek köszönhetően bővülhet a fogyasztás. Várhatóan javul a külső környezet is. Az előző negyedévhez képest elért első negyedéves 0,8 százalékos GDP-növekedés alátámasztja az idei 2,7 százalékos növekedési cél elérését. Amely 0,2 százalékponttal magasabb a kormányzati prognózisnál. Ebben Árokszállási Zoltán szerint nagy szerepe lesz reálbér növekedésének.

A fogyasztói bizalmi indexek 2022 vége óta látott trendszerű javulása is ebbe az irányba mutat – tette hozzá. A munkaerőpiac feszessége a közelmúltban kissé enyhült, a munkanélküliségi ráta 2020 nyara óta nem látott szintre emelkedett, ugyanakkor a gazdaság a következő időszakban is a teljes foglalkoztatottság közelében maradhat – mondta Árokszállási Zoltán. Az MBH idei előrejelzését 0,3 százalékponttal 4,2 százalékra, a jövő évit 0,2 százalékkal 3,7 százalékra emelte. 2025-től a nagy feldolgozóipari beruházások is segíthetik a gazdasági növekedést – jelezte. A várakozásokat felülmúlta a külkereskedelmi egyenleg javulása, az idén a folyó fizetési mérleg a GDP 1,2 százalékára nőhet a tavalyi 0,2 százalékról – mondta. A legfontosabb tényező a javulásban a gázárak mérséklődése, valamint a fogyasztás lassulása miatt a nettó import csökkenése.

Várhatóan a nettó export hozzájárulása kisebb lesz az idei többlethez, ami a német gazdaság helyreállásával a második félévben javulhat az elemző szerint. A dezinfláció az év első hónapjaiban lassuló ütemben, de folytatódott, és a jegybank 4 százalékos toleranciasávja alá esett. A bázishatások és a szolgáltatási szektorban tapasztalható visszatekintő árazás miatt az év végére 5 százalékra emelkedhet a fogyasztói árak emelkedése. Az MBH Bank a januári inflációs prognózisán nem változtatott, és 4,1 százalékos éves átlagos emelkedéssel számol. Míg a jövő évi várakozásukat 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték – közölte a távirati iroda.

A kamatpálya várható alakulásáról Balog-Béki Márta elmondta, a jelenlegi lassabb ütemű kamatcsökkentés egy ideig még folytatódhat. De az év második felében már csak minimális enyhítés várható. Az MBH Bank várakozása szerint júniusra a jelenlegi ütem mellett elérhető az MNB által korábban kommunikált 6,5-7 százalékos kamatsáv. Ezt követően azonban már csak kisebb lépések várhatók, amelyekkel az év végéig 6,25 százalékig csökkenhet az alapkamat – fogalmazott. Az MBH elemzői szerint a jegybank óvatos kamatpolitikája indokolt a bizonytalan nemzetközi környezet és a nagy jegybankok kamatcsökkentési várakozásaiban történt változás miatt.

A piac az év elején még arra számított, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén 125-150 bázisponttal csökkenti a kamatokat, ami túlzott várakozásnak bizonyult. Az Európai Központi Bank várhatóan még a Fed előtt elkezdi a kamatok csökkentését – vetítette előre Balog-Béki Márta. A bejelentett intézkedésekkel, 675 milliárd forintnyi, a GDP 0,8 százalékára rúgó beruházás elhalasztásával tartható lesz a 4,5 százalékra emelt hiánycél.

Az MBH gyengébb forintot vár az uniós forrásokat övező kockázatok és az export korábban várthoz képest gyengébb bővülése miatt. Az év végre az előzőleg várt 372,5 helyett 382,5-ös szintig erősödhet a magyar fizetőeszköz, míg az év átlagában 385,6 lehet az euróval szemben. A dollár árfolyam december végére 347,7 forint, éves átlagban 350,50 forint körül alakulhat az MBH prognózisa szerint.

Címlapkép forrása: Shutterstock