2024 május 25

Brutális mértékben emelkedett az ingatlanpiaci kereslet

Lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt. Ami további élénkülést vetít előre 2024-re – közölte az ingatlan.com.

Kiemelték, az eladó lakóingatlanok iránti 290 ezer érdeklődés 22 százalékkal volt magasabb idén áprilisban, mint tavaly áprilisban. Ami jelentős élénkülés a márciusban látott 9 százalékos pluszhoz képest is. Áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret. Ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot. Kiemelték, a kereslet-kínálat alakulása arra utal, hogy azok a továbbköltözésben gondolkodó lakásvásárlók is a piacra lépést tervezik, akik az elmúlt 1-2 évben összesen 60-80 ezer adásvételt halasztottak el.

Az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítője szerint a kereslet Fejér, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legnagyobb mértékben egy- és kétéves távlatban is. 2023 áprilisához képest 35-40, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14-36 százalékos a többlet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben rámutatott arra, hogy az eladó lakások, házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet – ismertette a távirati iroda.

Hozzátette, a kereslet és a kínálat egyidejű bővülése hozzájárul ahhoz, hogy a vevők most „nyeregben érezhetik magukat” az ingatlanpiacon. A lakásárak ugyanis éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak. A kínálat bőséges, átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet. Viszont a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép forrása: Shutterstock