2024 május 25

A kínai gazdaság az újabb Trump-elnökség vesztesei között lehet

Donald Trump valószínűsíthető vámszigorítási tervei miatt a kínai gazdaság a volt amerikai elnök újbóli megválasztásának vesztesei között lehet. De markánsan negatív hatásoknak a második Trump-kormányzat esetén is korlátozott az esélyük. Áll londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett átfogó helyzetértékekésében.

A kínai gazdaság az újabb Trump-elnökség vesztesei között lehet

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics modellszámításokra alapuló forgatókönyv-változatokat dolgozott ki. A „korlátozott Trump-forgatókönyv” nevű változat, amelynek a ház 35 százalékos esélyt ad, lazább amerikai költségvetési politikát feltételez. Ennek elemei között kiterjedt személyijövedelemadó-csökkentések és egyes területeken megnövelt – jóllehet más területek kiadáscsökkentéseivel részben ellentételezett – költségvetési ráfordítások szerepelnének. A hazai össztermékhez (GDP) mért szövetségi szintű amerikai államadósság-ráta e korlátozott forgatókönyv alapján 2033-ig 4,5 százalékponttal emelkedne az Oxford Economics modellszámításai szerint.

Pótvámok

Ez a forgatókönyv azt is valószínűsíti, hogy a második Trump-kormány 2026-tól 25 százalékos célzott pótvámot vet ki Kína és az Európai Unió fém- és járműipari szektoraira. Emellett még további vámokat alkalmazna a kínai vegyipari, elektronikai és gépipari cikkekre. A „teljes körű Trump-forgatókönyv” – amelynek az Oxford Economics elemzői mindössze 5 százalék esélyt adnak – még szélesebb körű, a társasági adókra is kiterjedő adócsökkentésekkel és még nagyobb költségvetési kiadásokkal számol. A ház modellszámításai szerint ez már 2028-ra 1,5 százalékpontot adna hozzá a GDP-arányos amerikai államadósság-rátához. A szövetségi államháztartás ugyanakkor jelentős vámbevételekhez jutna, és ezek 2033-ig 2,2 százalékponttal csökkentenék az adósságrátát – áll az Oxford Economics tanulmányában.

Ez a forgatókönyv 2026-2027-ig általános kiterjedésű 60 százalékos amerikai vámokat feltételez a kínai importra. 10 százalékos pótvámot más jelentős kereskedelmi partnerekkel szemben. Ez a változat tartalmazza azt is, hogy Kína erre reagálva 40 százalékos büntetővámot vetne ki az amerikai árukra. Korlátozná az Egyesült Államokba irányuló turizmust és 2026-ban egyszeri intézkedésként 10 százalékkal leértékelné a jüant a dollárhoz képest.

Az Oxford Economics szerint a nagyobb esélyű „korlátozott Trump-forgatókönyvnek” enyhe világgazdasági kihatásai lennének. A globális GDP-érték 2027-ig 0,2 százalékkal még meg is haladná a ház alapeseti előrejelzésében szereplő szintet. Elsősorban az amerikai költségvetési politika serkentő hatása miatt. Ez a kedvező hatás ugyanakkor később elenyészne. 2030-ra a világgazdaság hazai össztermékének értéke 0,2 százalékkal elmaradna az Oxford Economics alapeseti várakozásától. A „teljes körű”, de csekélyebb esélyű Trump-forgatókönyv ugyanakkor jelentős világgazdasági veszteségeket okozna. A tanulmány szerint ebben az esetben a globális GDP-érték 2028-ra 1,3 százalékkal lenne alacsonyabb a ház alapeseti prognózisánál.

A vesztes Kína lehetne

A legnagyobb gazdaságok közül különösképpen Kína tartozna e forgatókönyv vesztesei közé. Az alapeseti előrejelzéshez mért kínai GDP-veszteség 2028-ra 1,8 százalék körül lenne – áll az Oxford Economics hétfői elemzésében. A cég modellszámításai szerint a „teljes körű Trump-forgatókönyv” megvalósulása a súlyozással számolt átlagos amerikai importvámszintet 6,5 százalékponttal emelné.

A ház hangsúlyozza, hogy ez nagyon meredek emelkedés lenne. A súlyozott átlagos amerikai importvám a behozatal teljes körére számolva jelenleg átlagosan 2,5 százalék környékén jár. Az Oxford Economics számítási modellje szerint e forgatókönyv esetén a világkereskedelem értéke 2030-ra hozzávetőleg 6 százalékkal maradna el a cég alapeseti várakozásától.

Képek forrása: Shutterstock