2023 december 10

Tízmillió eurót ad Olaszország a migránsok feltartóztatására

Már Észak-Afrikában feltartóztatnák őket

Elmondta, hogy az UNHCR, amely 2010-ben az akkori veszélyes helyzet miatt elhagyta Líbiát, visszatért az észak-afrikai országba. Az ENSZ-szervezet egy olyan migránstábor kiépítésén dolgozik, ahol a Líbiából Európába továbbmenni akaró migránsokat regisztrálnák, mielőtt még tengerre szállnának.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A római kormány február elején kötött migrációs megállapodást a Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökével, akit az ENSZ támogat. Ezt követően az olasz kormány már arról beszélt, hogy a nyár elején migránsközpontok létrehozása indulhat el Líbiában a nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben. A cél az Európában menedékkérelemre nem jogosult migránsok feltartóztatása egyenesen Észak-Afrikában. A menedékkérelemre jogosultak pedig biztonságos útvonalakon juthatnának tovább a veszélyes tengeri átkelés helyett.

Angelino Alfano szombati líbiai villámlátogatásán a líbiai kormány tagjaival, valamint Abderrahmán asz-Szwehíli, a 2015 decemberében megalakult líbiai nemzeti tanács elnökével találkozott. Bejelentette, hogy hamarosan olasz-líbiai gazdasági fórumot rendeznek Szicíliában a két ország vállalkozóinak kapcsolatfelvételére.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A líbiai helyzet

Róma 2015. decemberében líbiai békekonferenciát rendezett. A februári olasz-líbiai migrációs megállapodást az afrikai ország egyik részét ellenőrző tobruki erők nem fogadtak el. Április elején a római belügyminisztériumban békemegállapodás született a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői között az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával. Szintén áprilisban a tobruki parlament elnöke és az ENSZ támogatta líbiai nemzeti tanács elnöke első alkalommal Rómában egyeztetett.

Angelino Alfano a migránsok Líbia és Dél-Olaszország közötti kimentésében részt vevő nem kormányzati szervezetekről (NGO) kijelentette, hogy a tengeri mentés szabályait tisztelik, de a nemzetközi előírásokról sem szabad megfeledkezniük.