2023 január 31

Az OTP húzta a héten a BUX-ot

A részvénypiac heti forgalma 60,97 milliárd forint volt, szemben az előző heti 42,53 milliárd forinttal.

Erőteljes emelkedéssel indult a hét a magyar részvénypiacon

Kapott egy pofont a Mol

Leminősítette pénteken a Mol adósosztályzatát a Standard & Poor&’s, elsősorban az INA-részesedéssel kapcsolatos bizonytalanságokkal indokolva a lépést.

Elsősorban az OTP árfolyama húzta a BUX-ot, miután a piac kedvezően fogadta a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos döntését. A testület jogegységi határozata szerint a devizaalapú kölcsönszerződések nem ütköznek jogszabályba, és ezekben a szerződésekben az adós viseli az árfolyamkockázatot.

A döntés ugyan a bankokra nézve kedvező, ám szakértők szerint ezzel még nem tekinthető lezártnak a devizahitelesek ügye. A szerződések több részletével kapcsolatban továbbra sincs még válasz, és nem tisztázódott az sem, hogy a kormány milyen lépéseket kíván tenni a devizahitelesek megsegítése érdekében. A befektetői bizonytalanság tehát továbbra is fennmaradt, és ez tükröződött az OTP árfolyamában, ami a hétfői 2,77 százalékos emelkedést követően csökkent a hét további részében.

Volt meglepetés is a héten

A hét legfontosabb híre kétségkívül az volt, hogy az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kötvényvásárlási programjának visszafogásáról döntött az idei utolsó ülésén, így januártól tízmilliárd dollárral, havi 75 milliárd dollárra csökkenti eszközvásárlásait. A döntés kissé meglepte a piacokat, az elemzők többsége úgy vélte, hogy a bank csak tavasszal kezdi meg a pénzcsap elzárását.

A bejelentés átmeneti kilengéseket okozott a devizapiacokon, a részvénypiacok pedig emelkedtek. A BÉT-re viszont nem tudott átragadni a nyugati piacok optimizmusa, a szerda esti döntést követően a magyar tőzsde csütörtökön és pénteken is gyengélkedett.

Már csak két nap

A 2013-as évben már csak két kereskedési nap lesz a BÉT-en, december 23-án és 30-án, szilveszter napján azonban már nem nyit ki a tőzsde. A BUX jelenleg 286 ponttal, 1,57 százalékkal áll magasabban a tavaly év végi záró értékénél.

Honnan folytatják az indexek holnap?

Az OTP-részvények árfolyama a héten 95 forinttal, 2,26 százalékkal 4100 forintra csökkent. A Mol 340 forinttal, 2,40 százalékkal erősödött, 14 500 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom árfolyama 25 forinttal, 8,59 százalékkal 316 forintra emelkedett. A Richter-papírok 130 forinttal, 2,92 százalékkal 4325 forintra gyengültek. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,74 százalékkal, 33,98 ponttal nőtt, 1273,76 ponton zárta a hetet.