2024 május 29

Elegük lett Putyinból – Kivonul Oroszországból a családi vállalat

Oroszország két éve háborúzik Ukrajna ellen. Sok nyugati vállalat viszonylag gyorsan hivatalosan is abbahagyta az üzleti tevékenységet az orosz piacon. Némelyikük lényegesen tovább kitartott. Ide tartozik a Knauf építőanyag-gyártó is.

Most azonban a német cég teljesen ki akar vonulni az orosz piacról. A családi cég megerősítette a „Business Insider” jelentését a tervezett kilépésről: „A vállalat a teljes oroszországi üzletágat – beleértve a nyersanyag-kitermelést, a termelést és az értékesítést is – át akarja adni a helyi vezetésnek, hogy a jövőben megőrizze több, mint 4.000 alkalmazottjának a munkahelyét” – közölte a cég. A tervezett tranzakciót az illetékes oroszországi hatóságoknak kell jóváhagyniuk.

A csoport nem indokolta oroszországi üzletének megszüntetését.

15,4 milliárd eurós árbevétel

A családi céget, amely 2022-ben mintegy 15,4 milliárd eurós árbevételével a világ egyik legnagyobb építőanyag-gyártója volt, többször érte kritika orosz üzletága miatt.

Április elején az ARD „Monitor” magazin jelentése szerint a Knauf segített az oroszok által megszállt ukrán város, Mariupol újjáépítésében, és nem tartja be a szankciókat. Mariupol „orosz” várossá való újjáépítése fontos propagandaprojekt Vlagyimir Putyin számára.

Riporterek fedezték fel a Knauf nevet mariupoli gipszzacskókon. A cég ezután hangsúlyozta, hogy 2022 februárja óta nem szállít többet Oroszországba, és nem exportál többet Oroszországból. A Knauf az EU-ból sem szállít építőanyagot Mariupolba.

Nincs közvetlen szállítási szerződésük

,,A Knaufnak nincs közvetlen szállítási szerződése a Knauf termékek fogyasztóival vagy feldolgozóival Oroszországban. Termékeink számos, a Knauftól független kereskedőn keresztül érik el a végfelhasználókat. Nincs befolyásunk arra, hogy a végfelhasználók hogyan és hol használják termékeinket” – magyarázta április elején a cég szóvivője. A családi cég építőanyagokat gyárt, de építőként vagy befektetőként nem vesz részt az építési projektekben.

Az ARD jelentésről szóló közleményben elhangzott, hogy a Knauf elítéli az Ukrajna elleni agressziós háborút, és betartja az EU, Nagy-Britannia és az USA minden Oroszország elleni szankcióját. „Határozottan visszautasítjuk azt a vádat, hogy nem ezt tesszük.” – hangsúlyozták

Öt kontinensen 40.000 alkalmazott

A teljes mértékben a Knauf család tulajdonában lévő cég több mint 90 országban képviselteti magát, és saját információi szerint több mint 300 üzemet üzemeltet, mintegy 40.000 alkalmazottal mind az öt kontinensen.