Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.

A harmadik negyedévben Ausztria gazdasági teljesítménye reálértéken 1,8 százalékkal maradt el az előző év azonos negyedévéhez képest. Az idei második negyedévhez képest a reál bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal csökkent szezonális és naptári kiigazítással az osztrák statisztikai hivatal előzetes számításai szerint. A második negyedévben az osztrák GDP negyedéves bázison 1,1 százalékkal, éves bázison pedig 1,4 százalékkal csökkent. Két egymást követő negyedéves GDP-csökkenés technikai recessziót jelent. Tobias Thomas elmondta, hogy az adatok alapján „Ausztria gazdasága recesszióban van. Ez elsősorban az ipar és a kereskedelem gazdasági teljesítményének visszaesése miatt következett be.

A vendégéjszakák száma viszont rekordot döntött a turizmusban” – mondta. A harmadik negyedévben a bruttó hazai termék csökkenéshez elsősorban a kereskedelem (-7,6 százalék), a szállítás (-9,0 százalék) és az ipar (-4,2 százalék) járult hozzá. Növekedést elsősorban a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy ért el, 5,6 százalékost. A legfrissebb makrogazdasági mutatók alapján a feldolgozóipar forgalma 2023 októberében tovább csökkent. 10,3 százalékkal maradt el a 2022. októberi eredménytől a korai gazdasági becslés szerint. Az iparban 12,0 százalékkal csökkent a forgalom, míg az építőiparban 0,1 százalékkal nőtt. 2023 augusztusában az osztrák külkereskedelemben az export értéke 1,2 százalékkal, 14,58 milliárd euróra csökkent 2022 augusztusához képest. Ugyanakkor az import értéke 15,0 százalékkal, 14,83 milliárd euróra csökkent. A pandémia által nem érintett utolsó év, a 2019-es szintjéhez képest 2023 augusztusában a behozatal 29,3 százalékkal, a kivitel pedig 33,2 százalékkal nőtt – közölte a távirati iroda.