2024 február 28

USA – Szankcionálni akarják a kínai Autel Robotics-ot?

Egy 11 amerikai képviselőházi tagból álló törvényhozói csoport arra kérte a Biden-kormányt, hogy vizsgálja ki és esetlegesen szankcionálja a kínai Autel Robotics dróngyártót.

A levelet a republikánus Mike Gallagher és a testület vezető demokrata képviselője, Raja Krishnamoorthi írt alá. Arra kérték a védelmi- és a pénzügyminisztériumot, hogy vizsgálják ki az Autel Roboticsot, amelynek anyavállalata az Autel Intelligent Technology (688208.SS). A levél szerint a vállalat kapcsolatban áll a kínai Népi Felszabadító Hadsereggel (PLA). „Közvetlen fenyegetést jelentenek az USA nemzetbiztonságára, mivel a helyi bűnüldöző szervek, valamint az állami és helyi önkormányzatok Autel drónokat vásárolnak és üzemeltetnek. Potenciálisan érzékeny adatokat hozhat nyilvánosságra az egész országban”.

A dokumentum másik aláírója, Elise Stefanik republikánus képviselő. Közölte: „A kommunista Kínában gyártott Autel drónok elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és nem szabadna megengedni, hogy Amerikában használják őket”. A Kereskedelmi Minisztérium 2020-ban exportkorlátozásokat vezetett be a kínai székhelyű DJI dróngyártó céggel szemben. A vád az volt, hogy bűnrészesek a kínai ujgur kisebbség elnyomásában és támogatják a nemzeti hadsereget. Gallagher és Krishnamoorthi a hónap elején törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben megkérik az amerikai kormányt, hogy ne vásároljanak kínai drónokat. A kongresszus 2019-ben megtiltotta a Pentagonnak, hogy Kínában gyártott drónokat és alkatrészeket vásároljon vagy használjon – szögezi a Reuters hírügynökség.

Az USA más intézkedéseket is hozott a kínai gyártású drónvásárlások korlátozására. Az Egyesült Államok belügyminisztériuma 2020 januárjában közölte, hogy a mintegy 800 kínai gyártmányú drónból álló flottáját beszünteti, miután a hivatal leállította az ilyen drónok további beszerzéseit. Az Egyesült Államokban eladott drónok több mint 50%-át a DJI gyártja.Ezek a legnépszerűbb drónok, amelyeket a közbiztonsági ügynökségek használnak – közölték a republikánus képviselők az év elején.