2024 február 29

Nem alakult rózsásan az USA-an a foglalkoztatás

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál kevésbé bővült a foglalkoztatottak száma novemberben. Ez áll az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett jelentésében.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 103 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban. Piaci elemzők 130 ezres növekedést vártak az októberi 106 ezer után. Novemberben az 50-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 6 ezerrel nőtt, az 50-249 fős középvállalatoknál 71 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 3 ezerrel csökkent, míg az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 33 ezerrel bővült a munkahelyek száma – ismertette a távirati irodaí.

Az állásukban maradók éves fizetésnövekedése az előző havi 5,7 százalék után 5,6 százalék, 2021 szeptembere óta legkisebb mértékű volt novemberben. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó novemberi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 180 ezres növekedést várnak az októberi 150 ezer fős emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint az októberivel megegyező, 3,9 százalék volt novemberben.